ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fed, Τραμπ και υποχώρηση του κινεζικού νομίσματος

fed-tramp-kai-ypochorisi-toy-kinezikoy-nomismatos-2183148

Μια πιο περιοριστική πολιτική από τη Fed, ένας επιθετικός Τραμπ, μια επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και ο τερματισμός των ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίου μπορεί να προκαλέσουν υποχώρηση του γουάν. Οι οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg αναφέρονται σε αυτούς τους παράγοντες:

1. Η πολιτική της Fed

Αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το γουάν, σύμφωνα με τον Γκάο Κι, αναλυτή συναλλάγματος στη Scotiabank της Σιγκαπούρης. Ο εν λόγω αναλυτής εκτιμά πως αν η Fed προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου εντός του 2017, θα περιοριστεί η διαφορά από τα επιτόκια της Κίνας και θα καταστούν λιγότερο ελκυστικά τα περιουσιακά στοιχεία του γουάν.

2. Το χαρτί του Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υποσχεθεί να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων και να επιρρίψει επισήμως στην Κίνα την κατηγορία ότι χειραγωγεί το νόμισμά της. Σύμφωνα με τους Τσεν Ξινγκντόνγκ και Ζακλίν Ρονγκ της ΒΝΡ Paribas, ένας εμπορικός πόλεμος θα είναι «πολύ επιζήμιος» για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, καθώς θα μειώσει το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και θα πλήξει το γουάν, ενώ θα επιβραδύνει τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

3. Η επιβράδυνση της οικονομίας

Η κινεζική οικονομία άρχισε καλά φέτος, αλλά τα στοιχεία διαψεύδουν ότι πρόκειται για ανάκαμψη, κι αυτό μπορεί να αποδυναμώσει το γουάν. Σύμφωνα με τη Σου Τρινχ, αναλύτρια συναλλάγματος στην RBC Capital Markets του Χονγκ Κονγκ, η Κίνα θα αναγκαστεί να υποτιμήσει το γουάν και να βασιστεί σε περαιτέρω δανεισμό για να διατηρήσει τον στόχο της για την ανάπτυξη του 2017.

4. Ελεγχοι κινήσεων κεφαλαίου

Μολονότι ανέκοψαν τις εκροές συναλλάγματος και περιφρούρησαν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας, οι έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίου ενδέχεται να αρθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να προβάλει το νέο καθεστώς του γουάν ως διεθνούς νομίσματος. Σύμφωνα με τον Κεν Τσεούνγκ, αναλυτή συναλλάγματος της Mizuho Bank, θα επαναληφθούν έτσι οι εκροές κεφαλαίων που το 2016 οδήγησαν το γουάν στη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 20 χρόνων.