Τι δείχνει η ζήτηση για νέες μετοχές

Τι δείχνει η ζήτηση για νέες μετοχές

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκδόσεις μετοχών δείχνουν βελτίωση το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πριν από ένα χρόνο. Κινητήριος μοχλός αποδεικνύονται οι εκδόσεις μετοχών στην Νοτιοανατολική Ασία και τις ΗΠΑ, όπως αποτυπώνεται στα σχετικά στοιχεία του Τhomson Reuters. Με τα μέχρις στιγμής δεδομένα, το 2017 προαλείφεται πιο δυναμικό για τις πωλήσεις μετοχών συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξέδωσαν μετοχές αξίας 189 εκατ. δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 58% από το πρώτο τρίμηνο του 2016 – το εν λόγω τρίμηνο αποδείχθηκε το χειρότερο από το αντίστοιχο του 2008.

Τα καλά νέα για την πορεία της οικονομίας αναζωογόνησαν σχεδόν 70% τη δραστηριότητα των αμερικανικών εταιρειών στα χρηματιστήρια, αποφέροντάς τους περίπου 59 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο. Παρά ταύτα, η έκδοση μετοχών σε παγκόσμια κλίμακα παραμένει κάτω από τον μέσον όρο του πρώτου τριμήνου για την περίοδο 2012 – 2016 στα 183 εκατομμύρια δολάρια. «Το σκηνικό έχει ως εξής: ανοδική πορεία χρηματιστηρίων, χαμηλός βαθμός αστάθειας και βελτιωμένα μακροοικονομικά δεδομένα. Ο συνδυασμός των παραγόντων αυτών δημιουργεί ζωηρή διάθεση για νέες εκδόσεις», παρατηρεί ο Γκρεγκ Κόμπεν, επικεφαλής κλάδου διεθνών κεφαλαιαγορών της Bank of America (BoA). «Το δεύτερο τρίμηνο θα είναι δοκιμαστική περίοδος για τη διάθεση οργάνωσης νέας έκδοσης μετοχών και η ιστορία δείχνει πως είναι κι εκείνο με την υψηλότερη κινητικότητα». Πάντως, το Χρηματιστήριο του Λονδίνο έδειξε να μην ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις, αν και παραμένει η μεγαλύτερη αγορά στη Γηραιά Ηπειρο για την αρχική δημόσια εγγραφή για δημόσια διάθεση μετοχών (ΙΡΟ). Οι εισαγωγές εταιρειών το πρώτο τρίμηνο βρέθηκαν στα χαμηλότερα πενταετίας.

Ο Ράσελ Χόλντεν, συνεταίρος της διεθνούς νομικής εταιρείας Taylor Wessing, δήλωσε ότι αυτή η στάση απέναντι στο Λονδίνο θα συνεχίσει, αφού οι επιχειρηματικοί όμιλοι αναμένουν πιο ευνοϊκές συνθήκες. «Το τελευταίο εξάμηνο σημειώθηκαν κέρδη στις μετοχές και αυτό συντελέστηκε σε συνδυασμό με κάποια αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ», υπογραμμίζει ο κ. Χόλντεν. «Υπό το πρίσμα αυτό ίσως επίκειται μία διόρθωση της αγοράς, oπότε οι επενδυτές ακολουθούν πιο συγκρατημένη προσέγγιση επί του παρόντος, επιθυμώντας να μην καταβάλουν υπερβολικό τίμημα για τα περιουσιακά τους στοιχεία». Πάντως, η αναμενόμενη εισαγωγή του Logicor, βραχίονα δραστηριοτήτων αποθήκευσης της Blackstone, και της βρετανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Ο2, η οποία ανήκει στον ισπανικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο Telefonica, εκτιμάται πως θα αναθερμάνει την αγορά IPO στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Τώρα, στην ηπειρωτική Ευρώπη, η μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή για δημόσια διάθεση μετοχών είναι αυτή της ισπανικής Gestamp Αutomocion, η οποία σχεδιάζει και κατασκευάζει μεταλλικά εξαρτήματα αυτοκινήτων. Η εισαγωγή της έχει προγραμματιστεί για τις 7 Απριλίου και η αποτίμησή της κυμαίνεται στα 3,5 δισ. ευρώ.

Στην κορυφή της κατάταξης μεταξύ των ομίλων, που αναλαμβάνουν συμβουλευτικό ρόλο στην αρχική δημόσια εγγραφή για διάθεση μετοχών, συναντούμε την Goldman Sachs, η οποία απομάκρυνε τη JPMorgan. Από την αρχή της χρονιάς η ιταλική τράπεζα UniCredit διεκπεραίωσε τη μεγαλύτερη διάθεση μετοχών και εξασφάλισε σε κεφάλαια 13,8 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη ΙΡΟ του πρώτου τριμήνου ήταν της Snap, της αμερικανικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας, η οποία επινόησε την εφαρμογή μοιράσματος φωτογραφιών Snapchat – τα έσοδά της βοήθησαν να δεκαεπταπλασιαστούν συνολικά στις ΗΠΑ τα έσοδα από τις ΙΡΟ. «Δεν αναμένουμε τις μαζικές εισαγωγές εταιρειών του 2013-2015, αλλά το 2017 θα είναι πιο κινητικό από το 2016 λόγω συγχωνεύσεων και ιδιωτικοποιήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε, τέλος, ο Εντ Σάνκι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή