ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Facebook χρηματοδοτεί fund για την προώθηση αξιόπιστων ειδήσεων

i-facebook-chrimatodotei-fund-gia-tin-proothisi-axiopiston-eidiseon-2183466

Η δημοφιλής αμερικανική εταιρεία υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης Facebook ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση ενός νέου πρότζεκτ 14 εκατ. δολ., που ονομάζεται News Integrity Initiative, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στα ΜΜΕ και το κοινό. Εννέα οργανισμοί, μεταξύ των οποίων η Mozilla, η εταιρεία πληροφορικής App Nexus και η νεοφυής εταιρεία Betaworks, θα συμβάλουν οικονομικά στην υλοποίηση του συγκεκριμένου πρότζεκτ, που έχει βασικό στόχο την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Το εν λόγω εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί από τη Σχολή Δημοσιογραφίας του City University της Νέας Υόρκης, ενώ συμβουλευτικό ρόλο θα έχουν είκοσι οργανισμοί και ιδιώτες, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε προτάσεις για την εκπόνηση του News Integrity Initiative. Πρωτοβουλίες θα αναλάβουν, μεταξύ άλλων, ο ιδρυτής της διαδικτυακής εγκυκλοπαιδικής πλατφόρμας Wikipedia, Τζίμι Γουέιλς, η σχολή δημοσιογραφίας του εκπαιδευτικού ιδρύματος Sciences Po Paris στη Γαλλία αλλά και ο εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, η UNESCO.

Σημειώνεται ότι το φαινόμενο της διάδοσης ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε βρεθεί στο επίκεντρο των προεδρικών αμερικανικών εκλογών το 2016. Επίσης, πολλές εταιρείες όπως η Facebook προσπαθούν να βρουν τρόπους για να καταπολεμήσουν το φαινόμενο διάδοσης ψευδών ειδήσεων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες για το συγκεκριμένο σχέδιο. Ενα πράγμα είναι σίγουρο: η Facebook θα μπορεί να αξιολογεί την αξιοπιστία των διαφορετικών πηγών ενημέρωσης και να αφυπνίζει τους χρήστες της.