Χαλάρωση του QE σε ένα έτος επιθυμεί ο Γενς Βάιντμαν

Χαλάρωση του QE σε ένα έτος επιθυμεί ο Γενς Βάιντμαν

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ελπίδα ότι σε ένα χρόνο από σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει μειώσει το μηνιαίο ύψος αγορών ομολόγων, εξέφρασε χθες ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του 2017. Κρίνοντας πως πλέον δεν υφίσταται κίνδυνος αποπληθωρισμού, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει επίσης να μειώσει, από τον Απρίλιο, το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τα 80 δισ. ευρώ στα 60 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βάιντμαν ήταν εξαρχής αντίθετος με την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), ενώ η άνοδος του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 2% τον Φεβρουάριο (υποχώρησε στο 1,5% τον Μάρτιο) έχει ενισχύσει τους πολέμιους της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. «Κατά τη γνώμη μου, πλησιάζει ο καιρός που δεν θα χρειάζεται να πατάμε τέρμα το γκάζι, αλλά να σηκώσουμε ελαφρά το πόδι», είπε χθες ο κ. Βάιντμαν, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit. Ερωτηθείς κατά πόσον συμφωνεί με τον Ολλανδό κεντρικό τραπεζίτη Κλάας Κνοτ, που ελπίζει πως σε ένα χρόνο από σήμερα η ΕΚΤ θα αγοράζει λιγότερα κρατικά ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Βάιντμαν απάντησε πως «αυτό θα ήταν καλοδεχούμενο». Πρόσθεσε πως «γενικά δεν (προχωρώ) σε εικασίες σχετικά με μελλοντικές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ». Οι δηλώσεις του κ. Βάιντμαν είναι διαφορετικές απ’ αυτές που είχαν εμφανιστεί νωρίτερα κατά την προδημοσίευση της συνέντευξης. Σύμφωνα με την προδημοσίευση, ο κ. Βάιντμαν είχε δηλώσει πως θα ήταν καλοδεχούμενο αν σε ένα χρόνο από σήμερα η ΕΚΤ δεν αγόραζε καθόλου ομόλογα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή