Το σκάνδαλο Credit Suisse πλήττει την Ελβετία

Το σκάνδαλο Credit Suisse πλήττει την Ελβετία

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πληροφορία που έφτασε ανωνύμως στις ολλανδικές αρχές για τις 55.000 ύποπτους λογαριασμούς στην τράπεζα Credit Suisse δεν θα μπορούσε να έλθει σε χειρότερη στιγμή για την Ελβετία και τις τράπεζές της. Οδήγησε σε σειρά εφόδων στα γραφεία της τράπεζας σε πέντε διαφορετικές χώρες, καθώς γεννά αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι αποτελεσματικές οι προσπάθειες των ελβετικών αρχών να απαλλάξουν τη χώρα από τη φήμη ενός από τους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου.

«Αποτελεί κώδωνα κινδύνου όχι μόνο για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και για τις Αρχές», σχολιάζει ο Μαρκ Πίεθ, εμπειρογνώμων για θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς και καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας. Τονίζει, επίσης, πως οι ελβετικές αρχές πρέπει να αναρωτηθούν αν προσπάθησαν με αρκετό ζήλο. Η Ελβετία υπέγραψε μαζί με άλλες χώρες τη συμφωνία ανταλλαγής στοιχείων, στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Εχοντας καταβάλει περισσότερα από 5 δισ. δολάρια ως πρόστιμα επειδή βοήθησαν πλούσιους Αμερικανούς να φοροδιαφύγουν, οι ελβετικές τράπεζες διακηρύσσουν τώρα τη μεταρρύθμισή τους. Παράλληλα ενθαρρύνουν δημοσίως τους πελάτες τους να εντάσσονται στα κυβερνητικά προγράμματα, ώστε να μπορούν να δηλώσουν πλούτο που δεν έχει φορολογηθεί. Την περασμένη εβδομάδα, όμως, οι επιδρομές στα γραφεία της Credit Suisse σε Λονδίνο, Παρίσι και Αμστερνταμ, στο πλαίσιο των συντονισμένων ερευνών σε πέντε χώρες, καταδεικνύουν πως η Ελβετία έχει πολύ δρόμο να διανύσει.

Οπως τονίζει ο Αντρέας Βεντίτι, αναλυτής τραπεζικού τομέα στην Vontobel, «ο κόσμος νόμιζε ότι μόλις θα εφαρμοζόταν η συμφωνία ανταλλαγής ενημέρωσης και θα ολοκληρωνόταν η διαδικασία εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου πελατών από την Ευρώπη, δεν θα υπήρχε πλέον ζήτημα, τώρα όμως η αγορά δεν ξέρει πώς να ερμηνεύσει την κατάσταση». Και όπως τονίζει ο Μαρκ Μπράνσον, επικεφαλής της ελβετικής τραπεζικής εποπτικής αρχής, οι επιδρομές αποτελούν κακή είδηση, καθώς η Ελβετία εμφανίζεται πλέον ως χρηματοπιστωτικό κέντρο που χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και αξιοπιστία, όχι από φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τον κ. Μπράνσον, «οι τίτλοι των εφημερίδων δεν θα εξαφανιστούν εν μια νυκτί, μολονότι έχει αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο».

Μια άλλη ένδειξη ότι η Ελβετία πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για να βελτιώσει τη φήμη της είναι το γεγονός ότι το δικαστικό σώμα της Ε.Ε., η Eurojust, που συμμετείχε στον συντονισμό των επιδρομών την περασμένη εβδομάδα, καταβάλλει προσπάθειες για να κρατήσει έξω από την υπόθεση τις ελβετικές εισαγγελικές αρχές. Γι’ αυτό και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ζήτησε γραπτή εξήγηση για τους λόγους που το παρέκαμψαν. Με το νέο κύμα ερευνών άρχισαν έφοδοι στα γραφεία της τράπεζας σε Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Αυστραλία.

Ενα από τα σημαντικότερα ερωτήματα αφορά πόσοι λογαριασμοί αντιπροσωπεύουν πραγματικούς πελάτες της Credit Suisse και πόσοι από αυτούς είναι εικονικοί λογαριασμοί από τότε που το ελβετικό τραπεζικό απόρρητο προστάτευε τα χρήματα των πελατών από τις φορολογικές αρχές.

Ο Ικμπάλ Καν, επικεφαλής της μονάδας διαχείρισης πλούτου της Credit Suisse, δήλωσε άγνοια για την προέλευση της πληροφορίας που κατέφθασε στην ολλανδική υπηρεσία καταπολέμησης οικονομικού εγκλήματος για τις 55.000 λογαριασμούς. Τόνισε, μάλιστα, πως οι λογαριασμοί της τράπεζας για όλη την Ευρώπη είναι λιγότεροι από 55.000. Ο Καν, που είναι υπεύθυνος για τις δραστηριότητες private banking της Credit Suisse εκτός Ελβετίας και Ασίας – Ειρηνικού, ανέφερε πως δεν είναι βέβαιον αν εμπλέκονται στην υπόθεση οι σημερινοί πελάτες της. Το μόνο σίγουρο είναι πως εφεξής η επένδυση σε ιδιωτικές ελβετικές τράπεζες θα συνοδεύεται από ζητήματα νομικής και ρυθμιστικής φύσεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή