ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Τσεχία αποσυνέδεσε το νόμισμά της από το ευρώ

i-tsechia-aposynedese-to-nomisma-tis-apo-to-eyro-2184182

Η κεντρική τράπεζα της Τσεχίας αποσυνέδεσε την ισοτιμία της κορώνας με το ευρώ. Η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό που είχε προκληθεί από τις εισροές συναλλάγματος.

Στόχος της κεντρικής τράπεζας της Τσεχίας είναι η ανατίμηση του εγχώριου νομίσματος έναντι του ευρώ. Λόγω αυτής της εξέλιξης, η ισοτιμία ενισχύθηκε χθες στις 26,72 κορώνες, καταγράφοντας άνοδο 1,4%.

Η τσεχική κορώνα έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα έναντι του ευρώ από τον Νοέμβριο του 2013, ενώ για πρώτη φορά, έπειτα από τριάμισι χρόνια, η τσεχική κεντρική τράπεζα αποφάσισε να αποδεσμεύσει πλήρως την ισοτιμία του εγχώριου νομίσματος από το κοινό νόμισμα των χωρών της Ευρωζώνης. Από το 2013, η κεντρική τράπεζα της Τσεχίας είχε θεσπίσει όριο στη διακύμανση της ισοτιμίας στις 27 κορώνες. Ωστόσο, η άνοδος της τσεχικής κορώνας έγινε με ήπιο τρόπο.

Η αβεβαιότητα που κυριαρχούσε την Τετάρτη στις αγορές έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, καθώς αρχικά οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί για τη διακοπή της πρόσδεσης της τσεχικής κορώνας με το ευρώ. Αρχικά, η τσεχική κορώνα υποχωρούσε κατά 4,65% έναντι του ευρώ, για να καταλήξει να υποχωρεί κατά 1,65%. Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τσεχίας ελήφθη μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τα επίπεδα του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 2,5%, υπερβαίνοντας, ουσιαστικά, τον στόχο του 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα. Εν τω μεταξύ, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της τσεχικής τράπεζας έχουν τριπλασιαστεί, καθώς παρουσίασαν αύξηση 8,53 δισ. ευρώ, από τις 21 Μαρτίου έως και τις 31 Μαρτίου.