Τραπεζικά στελέχη εγκαταλείπουν το Σίτι οικειοθελώς λόγω Brexit

Τραπεζικά στελέχη εγκαταλείπουν το Σίτι οικειοθελώς λόγω Brexit

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενόψει της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. και των αλλαγών που μπορεί να επιφέρει το Brexit στην αγορά εργασίας, ξένοι εργαζόμενοι μεγάλων τραπεζικών κολοσσών του Λονδίνου ζητούν οικειοθελώς να εγκαταλείψουν το Σίτι και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι των τραπεζών Citigroup, Goldman Sachs και HSBC Holdings έχουν πρoσφερθεί να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σε περίπτωση που οι εργοδότες τους αναγκαστούν να μετακινήσουν εργατικό δυναμικό μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το Brexit. Δύο υπάλληλοι της Société Générale έχουν ήδη επιστρέψει στις χώρες τους, στη Γαλλία και την Ιταλία, καθώς αναμένεται ότι η τράπεζα θα αρχίσει να στέλνει προσωπικό από την έδρα της στο Λονδίνο σε ολόκληρη την ήπειρο. Μετά την επίσημη ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Ε.Ε. από την Τερέζα Μέι, οι διεθνείς τράπεζες έχουν εκκινήσει τις διαδικασίες μεταφοράς πολλών δραστηριοτήτων τους από τη Βρετανία σε χώρες της Ε.Ε. Οι περισσότερες εταιρείες ετοιμάζονται για «σκληρό Brexit», γεγονός που τους στερεί τη δυνατότητα να πωλούν τις υπηρεσίες τους ελεύθερα εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη βάση τους στο Λονδίνο.

Ως εκ τούτου, οι εν λόγω εταιρείες επιθυμούν να έχουν γραφεία σε άλλες χώρες, πριν από τη λήξη των διετών διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρετανίας και Βρυξελλών. Επίσης, οι διαδικασίες απόσχισης της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα μπορούσαν να ανατρέψουν μια κυρίαρχη τάση στη Βρετανία για πολλές δεκαετίες. Το Brexit θα δράσει μάλλον ανασταλτικά στην έλευση των φοιτητών από το εξωτερικό.

Εδώ και δεκάδες χρόνια, ταλαντούχοι απόφοιτοι των πανεπιστημίων της Ε.Ε. μετακομίζουν στο Λονδίνο για να αναζητήσουν θέσεις εργασίας στον χρηματοοικονομικό κλάδο, δεδομένου ότι στη βρετανική πρωτεύουσα είχαν την έδρα τους οι περισσότερες παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες. Ανώτατα στελέχη της HSBC σχεδιάζουν να μεταφέρουν 1.000 θέσεις εργασίας από το Λονδίνο στο Παρίσι. Μάλιστα, η HSBC είχε δεχθεί αιτήματα από πολλούς Γάλλους εργαζομένους, που ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, κυρίως μετά την πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας Αμπερ Ρουντ πέρυσι να υποχρεώσει τις εταιρείες να αποκαλύψουν τον αριθμό των ξένων εργαζομένων τους προκειμένου να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας από τους μετανάστες του εξωτερικού. Στη Citigroup, δύο Ιταλοί υπάλληλοι έχουν ήδη δεχθεί πρόταση να επιστρέψουν στο Μιλάνο, στο πλαίσιο μεταφοράς κάποιων εργαζομένων στα γραφεία των τραπεζών σε άλλες χώρες της Ε.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή