Στροφή επενδυτών σε ασφαλή καταφύγια μετά την πυραυλική επίθεση ΗΠΑ στην Συρία

Στροφή επενδυτών σε ασφαλή καταφύγια μετά την πυραυλική επίθεση ΗΠΑ στην Συρία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φυγή των επενδυτών προς τα θεωρούμενα ως ασφαλή καταφύγια προκάλεσε η αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά του συριακού στρατού, ενώ οι δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου ο οποίος υποβάθμισε τις πιθανότητες να κλιμακωθεί η αντιπαράθεση λειτούργησαν καθησυχαστικά τις τελευταίες ώρες. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα και του χρυσού στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ υποχωρούσαν οι αποδόσεις των αμερικανικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν προστασία σε αυτά.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούσαν νωρίς το μεσημέρι κατά 0,30% ενώ στη Wall Street η αρχική πτώση των προθεσμιακών συμβολαίων μετατρεπόταν σε μικρή άνοδο με την πάροδο της ώρας. Το πετρέλαιο, ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα προκύπτουν ως οι μεγάλοι κερδισμένοι από την αναταραχή που προκάλεσε η πρώτη στρατιωτική επίθεση υπό τον πρόεδρο Τραμπ. Το ρούβλι, τα ρωσικά κρατικά ομόλογα, η τουρκική λίρα και οι τουρκικές μετοχές συγκαταλέγονται στους μεγάλους χαμένους. Το αμερικανικό αργό (WTI) ενισχυόταν κατά 1,26% στα 53,35 δολάρια το βαρέλι και το πετρέλαιο τύπου Brent ενισχυόταν κατά 1,11% στα 55,50 δολάρια το βαρέλι. Μόλις έγινε γνωστή η είδηση οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονταν κατά περισσότερο από 2%, άνοδος που περιορίζεται σταδιακά καθώς η αγορά επανεκτιμά την κατάσταση με περισσότερη ηρεμία. “Φαίνεται πως η άνοδος των τιμών οφείλεται σε βιαστική αντίδραση.

Η Συρία παράγει λίγο πετρέλαιο οπότε η άνοδος των τιμών αντανακλά πιθανότατα τον κίνδυνο να υπάρξει ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας ή του Ιράν”, λέει στο Bloomberg ο κ. Τόμας Πιού, οικονομολόγος της Capital Economics. Στο Λονδίνο η τιμή του χρυσού ενισχυόταν κατά 1,03% στα 1264,59 δολάρια η ουγγιά, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει μέχρι τα 1269,46 δολάρια η ουγγιά. Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησε στο 2,29% χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εβδομάδων, ενώ το ίδιο συνέβη και με την απόδοση των γερμανικών ομολόγων που υποχώρησε στο 0,243%, χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα.

Αντιθέτως το ρούβλι υποχωρούσε κατά 0,9% έναντι του δολαρίου ενώ προηγουμένως βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015. Εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου δήλωσε πως η αμερικανική πυραυλική επίθεση προκάλεσε “σημαντική βλάβη” στις διμερείς σχέσεις. Το ιαπωνικό γεν ενισχυόταν κατά 0,2% ενώ η τουρκική λίρα υποχωρούσε κατά 0,6% έναντι του δολαρίου. Το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,15. Ο πανασιατικός χρηματιστηριακός δείκτης της MSCI έκλεισε με πτώση 0,82%, ωστόσο Τόκιο και Σανγκάη έκλεισαν με άνοδο. Στην Wall Street αρχικά υποχώρησαν τα προθεσμιακά συμβόλαια, ωστόσο το μεσημέρι είχαν ανακάμψει και ο S&P 500 ενισχυόταν κατά 0,19% και ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,07%.

Εν κατακλείδι οι αγορές συμπεριφέρθηκαν μάλλον συγκρατημένα παρά την αρχική αναταραχή η οποία ήταν δικαιολογημένη αν αναλογιστεί κανείς πως υπάρχει επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας. Καθώς περνούν οι ώρες οι επενδυτές τείνουν να βλέπουν το γεγονός ως μεμονωμένο επεισόδιο και όχι ως την αρχή μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης μεταξύ Ουάσιγκτον-Μόσχας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή