«Ταφόπλακα» στο ευρώ θέλει να βάλει η Μαρίν Λεπέν

«Ταφόπλακα» στο ευρώ θέλει να βάλει η Μαρίν Λεπέν

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ανάσα πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, η πολιτική του ακραίου οικονομικού εθνικισμού φαίνεται να εμπνέει αυτή τη φορά τη Γαλλία. Με έναν λόγο εμποτισμένο από ισχυρές δόσεις λαϊκισμού, η ηγέτις του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν έχει εκφράσει επανειλημμένως την έντονη αποστροφή της για το ευρώ, το οποίο παρομοιάζει με «πτώμα που ακόμη κινείται». Ως σφοδρή πολέμιος του οικονομικού φιλελευθερισμού και του υφιστάμενου ευρωπαϊκού οικοδομήματος, υπόσχεται μια Γαλλία «ελεύθερη, ασφαλή, ευημερούσα, δίκαιη, περήφανη, δυνατή και ισχυρή». Τι εννοεί με αυτό; Η απάντηση βρίσκεται στα βασικά σημεία του οικονομικού προγράμματός της.

Εξοδος από Ε.Ε.

Θέλοντας να επιστρέψει σε περασμένες εποχές, όπου οι έννοιες της παγκοσμιοποίησης και της πολυπολιτισμικότητας δεν υφίσταντο, προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Γαλλίας στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε., έπειτα από έξι μήνες διαπραγματεύσεων με την Ενωση. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμά ότι η χώρα θα μπορούσε να ανακτήσει τη νομισματική, νομοθετική, εδαφική και οικονομική της κυριαρχία.

Αντικατάσταση του ευρώ

Με την ανάληψη της εξουσίας, η κ. Λεπέν θα ζητήσει Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., για να εξετάσουν την αντικατάσταση του ευρώ από ένα καλάθι εθνικών νομισμάτων, ανάλογο της ευρωπαϊκής λογιστικής μονάδας (ECU), που είχε προηγηθεί του ευρώ. Θα είναι το «νέο γαλλικό φράγκο», με ισοτιμία 1:1 με το ευρώ. Ωστόσο δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή του νέου νομίσματος, ενώ, αν τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αρνηθούν να υιοθετήσουν τα εθνικά τους νομίσματα, τότε η διακύμανση της ισοτιμίας του νέου φράγκου θα διαπραγματεύεται ελεύθερα. Σύμφωνα με τον Σάμι Τσαρ, επικεφαλής οικονομολόγο στην Banque Lombard Odier & Cie, με την υποτίμηση του νομίσματος οι διεθνείς επενδυτές θα πουλήσουν τα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά ο σύμβουλος της Λεπέν Μπερνάρ Μονότ θεωρεί ότι η υποτίμηση του νομίσματος θα ενισχύσει τη γαλλική οικονομία, καθώς θα αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητα των γαλλικών εξαγωγών και θα μειώσει το εμπορικό έλλειμμα.

Η Λεπέν πρότεινε τη μετατροπή σε φράγκα του 80% του γαλλικού χρέους, που ανέρχεται στα 2,1 τρισ. ευρώ, και οδήγησε αρχικά σε άνοδο τις αποδόσεις των γαλλικών δεκαετών ομολόγων. Επικαλούμενη στοιχεία του ΔΝΤ, δήλωσε ότι το 90% των γαλλικών κρατικών ομολόγων διέπεται από το εθνικό δίκαιο και μόνο το 10% από το δίκαιο άλλων χωρών. Η Λεπέν, επίσης, θα επιδιώξει την κατάργηση νόμου του 1973 σχετικά με την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, ώστε να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχό της. Πρόθεσή της είναι να δώσει εντολή στην κεντρική τράπεζα να εκτυπώσει νέα χρήμα για να χρηματοδοτηθούν οι δημόσιες δαπάνες. Κατά τη μετατροπή του γαλλικού χρέους σε φράγκα, η χώρα θα επαναγοράσει χρέος από ξένους δανειστές. Μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, θα τυπώσει χρήμα, δίνοντας περίπου 100 δισ. φράγκα τον χρόνο στην κυβέρνηση για να τα κατευθύνει σε επιδόματα πρόνοιας. Υπολογίζεται ότι το 30% με 40% του ποσού που θα διαχειριστεί η κυβέρνηση θα χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά του κυβερνητικού χρέους. Αν κάτι τέτοιο επιτευχθεί, ο κ. Μονότ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 3%, όταν σήμερα κινείται περίπου στο 1,4%.

Φόρος στα εισαγόμενα

Στις προεκλογικές της εξαγγελίες έχει καταγραφεί και η δυσφορία της για τη υπογραφή συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου, στη προσπάθειά της να απελευθερώσει τη Γαλλία από τα δεσμά της παγκοσμιοποίησης και του οικονομικού φιλελευθερισμού. Εμμένει στη θέση της για επιβολή φόρου 35% στα προϊόντα γαλλικών εταιρειών που κατασκευάζονται στο εξωτερικό, ενώ υποστηρίζει ότι θα αυξήσει τη φορολογία στις πολυεθνικές. Προτίθεται, επίσης, να προσφέρει επίδομα για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων με χαμηλά εισοδήματα, που φθάνουν μέχρι και τα 1.500 ευρώ τον μήνα. Το συγκεκριμένο επίδομα θα χρηματοδοτηθεί από την επιβολή φόρου 3% στις εισαγωγές ξένων προϊόντων. Η κ. Λεπέν εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι η Γαλλία μπορεί να επανακτήσει την κυριαρχία της με τον περιορισμό της μετανάστευσης, προωθώντας έτσι μια ξενοφοβική πολιτική. Δεσμεύεται να επιβάλει πρόσθετο φόρο 10% σε όλες τις νέες συμβάσεις των ξένων εργαζομένων, καθώς τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν για την πληρωμή του επιδόματος εργασίας.

Οικονομικοί στόχοι

Οσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας, προτεραιότητά της είναι να αυξήσει το ΑΕΠ στο 2% το 2018, αντίθετα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Γαλλίας για ανάπτυξη 1,4% το ίδιο έτος. Μεγαλεπήβολα είναι και τα σχέδιά της σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος από 4,3% το 2018 στο 1,3% του ΑΕΠ στο τέλος της πενταετούς θητείας της, χωρίς ωστόσο να καθιστά σαφή τον τρόπο με τον οποίο θα περιοριστούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας. Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου εκτιμά ότι το χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 89% του ΑΕΠ έως και το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή