Ελιγμός Κίνας στις νέες απειλές Τραμπ για δασμούς σε ξένα προϊόντα

Ελιγμός Κίνας στις νέες απειλές Τραμπ για δασμούς σε ξένα προϊόντα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη έρευνας εξετάζει να διατάξει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να αποσαφηνιστεί εάν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ χρησιμοποιούν τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, όπως επιδοτήσεις ή μέτρα αντιντάμπινγκ σε εξαγώγιμα προϊόντα. Μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε πρόσφορο έδαφος για να θέσουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο συγκεκριμένους εμπορικούς εταίρους. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα ή το Μεξικό είναι δυσανάλογα υψηλό και κρύβει τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, απειλώντας με βαριά αντίποινα. Προκειμένου να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος, η Κίνα αποφάσισε να προσφέρει στις ΗΠΑ μεγαλύτερη πρόσβαση στον κλάδο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και στον γεωργικό κλάδο. Στόχος της Κίνας είναι να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες φλερτάρουν με τον προστατευτισμό από την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Βέβαια, από τότε που ανέλαβε ο κ. Τραμπ τα προεδρικά του καθήκοντα έχει σταδιακά χαμηλώσει τους τόνους.

Κατά τη διήμερη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε ένα νέο σχέδιο μακρών συνομιλιών με αντικείμενο τις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις. Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα Financial Times, το Πεκίνο προτίθεται να μειώσει το πλαφόν για τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών στον εγχώριο χρηματοοικονομικό κλάδο και να άρει μέτρα απαγόρευσης στις εισαγωγές μοσχαριού που ισχύουν από το 2003. Επί του παρόντος, οι επενδυτές από το εξωτερικό δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν πλειοψηφικό μερίδιο σε χρηματιστηριακές και ασφαλιστικές εταιρείες της Κίνας. Οι ΗΠΑ, συν τοις άλλοις, επιδιώκουν να πείσουν τους Κινέζους να μειώσουν δασμούς 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο προκάτοχος του κ. Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα, προετοιμάζονταν να υπογράψουν μια διακρατική συνθήκη επενδύσεων (BIT), όμως οι διαδικασίες «πάγωσαν» μετά την επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές, αναφέρουν οι Financial Times. «Αν ο Μπαράκ Ομπάμα παρέμενε στην προεδρία των ΗΠΑ ακόμη έξι μήνες, η ΒΙΤ θα είχε υπογραφεί», δηλώνει Κινέζος αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Τραμπ δεν έχει ακόμη διευκρινίσει εάν θα προχωρήσει με την υπογραφή της συνθήκης. Στον γεωργικό κλάδο, η Κίνα δεν προτίθεται μόνον να άρει την απαγόρευση στις εισαγωγές μοσχαριού από τις ΗΠΑ, αλλά και να αυξήσει τις αγορές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή