Θετικές για το 2017 είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ

Θετικές για το 2017 είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλύτερες είναι φέτος οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, συγκριτικά με το 2016, αλλά επικρατεί προβληματισμός από την πτώση της παραγωγικότητας, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ από το Βερολίνο. Στην παρουσίαση κοινής έκθεσης του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τη συμβολή του εμπορίου σε μια δίκαιη ανάπτυξη, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι οι προβλέψεις για το 2017 και το 2018 είναι πιο αισιόδοξες σήμερα απ’ ό,τι πέρυσι. Εν τούτοις, ο συνδυασμός της χαμηλής παραγωγικότητας με τη διεύρυνση των ανισοτήτων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός. Κινούμενη σε ανάλογο μήκος κύματος, η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ότι η πρόκληση είναι πια να διατηρηθούν τα οφέλη της ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας, εφόσον έχουν επουλωθεί τα τραύματα από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009. Σε μια οικονομία που δείχνει απολύτως υγιής, καθώς η ανεργία βρίσκεται στο 4,5%, η κ. Γέλεν έχει τονίσει αρκετές φορές ότι οι μισθοί δεν αυξάνονται με ικανοποιητικό ρυθμό λόγω της χαμηλής παραγωγικότητας. «Πριν έπρεπε να πατήσουμε το γκάζι για να δώσουμε ώθηση στην οικονομία», δήλωσε η κ. Γέλεν.

Σήμερα, η κεντρική τραπεζίτης των ΗΠΑ επισήμανε πως η οικονομία θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται μεν, μετριοπαθώς δε, και έτσι οι αυξήσεις του βασικού επιτοκίου θα είναι σταδιακές. Ομως, οι αναμενόμενες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού της αμερικανικής οικονομίας, της ισχυρότερης του κόσμου, συνιστούν αξιοσημείωτη απειλή για τα ασιατικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε όρους δολαρίων, καθώς θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους εξυπηρέτησής τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s 500, το 63% εταιρικών ομολόγων ενός τρισ. δολαρίων στην Ασία, που λήγουν το 2021, έχει εκδοθεί σε όρους δολαρίων. Το 7% είναι σε ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή