Καθηλωμένοι οι μισθοί των Βρετανών πολιτών

Καθηλωμένοι οι μισθοί των Βρετανών πολιτών

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες επιπτώσεις του Brexit αρχίζουν να επηρεάζουν το επίπεδο των βρετανικών νοικοκυριών, καθώς ο μέσος μισθός των εργαζομένων, προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό, αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% τους τελευταίους τρεις μήνες έως τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση που έχει σημειωθεί από το τρίτο τρίμηνο του 2014. Η αύξηση του πληθωρισμού που σημειώθηκε το προηγούμενο έτος εξαιτίας της υποτίμησης της στερλίνας, σε συνδυασμό με την περιορισμένη αύξηση των μισθών, είχε αρνητικό αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη των Βρετανών πολιτών. Ετσι το βιοτικό επίπεδο των Βρετανών έχει επιδεινωθεί για πρώτη φορά σε διάστημα δυόμισι ετών.

Μάλιστα, οι προοπτικές για τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου δεν είναι θετικές, δεδομένου ότι η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι η αύξηση του μισθού των Βρετανών θα κυμανθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Μόνο τον Φεβρουάριο το εισόδημα σε πραγματικές τιμές μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2014, κατά 0,4%. Η ονομαστική αξία των εισοδημάτων (δεν υπολογίζεται η τιμή του πληθωρισμού) σε ετήσια βάση τους τελευταίους τρεις μήνες αυξήθηκε 2,2%, σημειώνοντας τη χαμηλότερη αύξηση από τον Ιούλιο. Παρότι τα έσοδα των νοικοκυριών μειώνονται, το ποσοστό ανεργίας παραμένει σε ιστορικό χαμηλό, στο 4,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή