Μέτρα 3,4 δισ. πήρε η Ρώμη για μείωση του ελλείμματος

Μέτρα 3,4 δισ. πήρε η Ρώμη για μείωση του ελλείμματος

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από περίοδο πολιτικών αντιπαραθέσεων, η Ιταλία υπέκυψε χθες στις πιέσεις της Κομισιόν και ενέκρινε περαιτέρω μέτρα συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ, με σκοπό τη μείωση του ελλείμματος. Η σχετική απόφαση της κυβέρνησης Τζεντιλόνι ανακοινώθηκε έπειτα από δίωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και συνοδευόταν από προβλέψεις για ελαφρά επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης από το 0,9% φέτος στο 1,1% για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, οι περικοπές θα προκύψουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και, γενικότερα, τη βελτίωση στη διαδικασία είσπραξης των φόρων και, δευτερευόντως, από μειώσεις δαπανών.

Ζητούμενο για τη Ρώμη είναι να αποφύγει την επαπειλούμενη εναντίον της «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος». Το πιεστικό αίτημα της Κομισιόν για περικοπές ύψους 3,4 δισ. ευρώ έχει απασχολήσει την ιταλική κυβέρνηση σχεδόν από τότε που ανέλαβε ο νυν πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, μετά την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι. Οδήγησε, μάλιστα, σε πολιτικές αντιπαραθέσεις από τον Φεβρουάριο, οπότε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί «η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας» αν η κυβέρνηση δεν αποφάσιζε να εγκρίνει τις περικοπές έως τα τέλη Απριλίου. Τα ιταλικά ΜΜΕ μιλούσαν τότε για «ανταρσία», καθώς ανέφεραν ότι μερίδα του πολιτικού κόσμου της Ιταλίας υποστήριζε πως η κυβέρνηση έπρεπε να αγνοήσει τις Βρυξέλλες.

Ορισμένα ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραν πως τα 3,4 δισ. ευρώ επρόκειτο να διατεθούν για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ άλλα υπέθεταν πως η «ανταρσία» μπορούσε να γίνει πραγματικότητα αν η ένταση οδηγούσε, τελικά, σε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, προς την κατεύθυνση αυτή πίεζε και ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας είναι αισθητά χαμηλότερο από το ανώτατο όριο του 3% και, σύμφωνα με τον κ. Παντοάν, φέτος θα περιοριστεί περαιτέρω στο 2,1% από το 2,4% του περασμένου έτους. Σημείο αιχμής ανάμεσα στην Ιταλία και στην Κομισιόν είναι, όμως, μονίμως το ανησυχητικά υψηλό ποσοστό του δημοσίου χρέους, που υπολογίζεται πλέον στο 133% και το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει να τιθασεύσει μέσα στα χρονοδιαγράμματα για τα οποία έχει επανειλημμένως δεσμευθεί.

Παρά την υποχώρησή της, η Ρώμη ενδέχεται να συγκρουστεί με την Κομισιόν σε λίγους μήνες, όταν ο κ. Τζεντιλόνι θα υποβάλει προς έγκριση τον προϋπολογισμό του. Δεδομένου ότι η χώρα θα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, ενόψει των εκλογών του Φεβρουαρίου του 2018, ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται να δεχθεί ισχυρές πιέσεις από μερίδα βουλευτών του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, προκειμένου να αγνοήσει τις Βρυξέλλες και να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό πιο ελκυστικό για την ιταλική κοινή γνώμη.

Θα δέχεται, παράλληλα, πίεση από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που υπόσχεται στους Ιταλούς να διαθέσει 17 δισ. ευρώ για να διασφαλίσει το εισόδημά τους και κάνει λόγο για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «αποκλείεται να βγει η Ιταλία από το ευρώ», παρά το γεγονός ότι υποβαθμίζεται καθημερινά η ανταγωνιστικότητά της.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως η κυβέρνηση Τζεντιλόνι κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι «η Ιταλία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να κρατήσει υπό έλεγχο το έλλειμμά της». Κάλεσε, πάντως, τους Ιταλούς «προκειμένου να σώσουν τον εαυτό τους και τη νομισματική ένωση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, να εξυγιάνουν αποφασιστικά τα δημόσια οικονομικά τους και προπαντός το τεράστιο χρέος τους». Πρόσθεσε πως η Ιταλία εφαρμόζει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά πρέπει να ανακτήσει έναν ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης, καθώς σήμερα η οικονομία της είναι αδύναμη. Αναφέρθηκε και στις ευκαιρίες που προσφέρουν στην Ιταλία τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ, ενώ τόνισε πως η Ε.Ε «θέλει να βγει το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας ενισχυμένο από αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή