Στο 2,4% θα αυξηθεί το παγκόσμιο εμπόριο το 2017, από 1,3% το 2016

Στο 2,4% θα αυξηθεί το παγκόσμιο εμπόριο το 2017, από 1,3% το 2016

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το 2017, ωστόσο υπάρχει έντονη αβεβαιότητα σχετικά με οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, ιδίως στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). «Θα πρέπει να δούμε το εμπόριο ως μέρος της λύσης για οικονομικές δυσκολίες, όχι ως μέρος του προβλήματος», είπε χθες ο γ.γ. του ΠΟΕ Ρομπέρτο Αζεβέντο, καλώντας τις κυβερνήσεις να αντισταθούν στις σειρήνες του οικονομικού προστατευτισμού.

Το 2017 προβλέπεται πως θα είναι πολύ καλύτερο για το παγκόσμιο εμπόριο απ’ ό,τι το 2016, οπότε ο ρυθμός ανάπτυξης του εμπορίου είχε περιοριστεί μόλις στο 1,3% – πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης. «Γενικά, ενώ υπάρχουν λόγοι για να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, το εμπόριο παραμένει εύθραυστο και μάλιστα αντιμετωπίζει αξιοσημείωτες απειλές. Μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας οφείλεται σε πολιτικούς λόγους», είπε χθες ο κ. Αζεβέντο. Θα πρέπει η κυβέρνηση Τραμπ να αποσαφηνίσει την εμπορική της πολιτική, ενώ το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων σε σημαντικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, θα καταστήσει το μέλλον πιο εύκολα προβλέψιμο για τους επενδυτές. Τα προηγούμενα χρόνια, ο ΠΟΕ είχε αναγκαστεί να αναθεωρήσει προς το χειρότερο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του εμπορίου, ωστόσο χθες αναθεώρησε προς το καλύτερο την πρόβλεψή του για το 2017. Πλέον προβλέπει ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ 1,8% και 3,6% από 1,8% και 3,1% που είχε προβλέψει τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Για το 2018 προβλέπει ανάπτυξη μεταξύ 2,1% και 4%. Ωστόσο, πάντοτε υπάρχουν απειλές. «Η απότομη άνοδος του πληθωρισμού, που θα οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική και η επιβολή μέτρων που θα οδηγήσουν σε μείωση του εμπορίου θα μπορούσαν να συρρικνώσουν την ανάπτυξη του παγκοσμίου εμπορίου τα επόμενα δύο χρόνια», προειδοποίησε ο ΠΟΕ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει ψηλά στην οικονομική του ατζέντα τον περιορισμό του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ. Βασικός του στόχος φαίνεται ότι είναι η επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών σχέσεων με το Μεξικό και την Κίνα. Ο κ. Τραμπ μελετά το ενδεχόμενο να εξετάσει τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τρίτες χώρες και ενδεχομένως να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς σε τομείς όπου θα κριθεί ότι τα αμερικανικά προϊόντα υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό, δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος. «Αν οι πολιτικοί αποπειραθούν να αντιμετωπίσουν την απώλεια θέσεων εργασίας, μέσω σημαντικών περιορισμών στις εισαγωγές, τότε το εμπόριο δεν θα μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και ίσως πλήξει την ανάκαμψη», κατέληξε ο κ. Αζεβέντο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή