Ξένους εργαζομένους σε νευραλγικούς τομείς απειλεί να διώξει το Brexit

Ξένους εργαζομένους σε νευραλγικούς τομείς απειλεί να διώξει το Brexit

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει τη μετανάστευση ενόψει Brexit, οι ξένοι εργαζόμενοι αποτελούν βασικό πυλώνα σε ορισμένους νευραλγικούς τομείς της βρετανικής οικονομίας. Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS), το 2016, το 11% του εργατικού δυναμικού της Βρετανίας αποτελείται από ξένους εργαζομένους, εκ των οποίων το 7%, δηλαδή περίπου 2,2 εκατ. πολίτες, προέρχεται από άλλες χώρες της Ε.Ε. Ενδεικτικά, το 14% των ξένων εργαζομένων δραστηριοποιούνται στον κλάδο των χονδρικών και λιανικών πωλήσεων, στον ξενοδοχειακό κλάδο και στον κλάδο της εστίασης. Στους παραπάνω κλάδους δραστηριοποιούνται 508.000 υπήκοοι της Ε.Ε. Εξίσου έντονη είναι και η παρουσία των ξένων εργαζομένων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, δεδομένης της ισχυρής οικονομικής παρουσίας της Βρετανίας παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, στις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες το 12% των εργαζομένων προέρχεται από χώρες του εξωτερικού, ενώ 382.000 εργαζόμενοι είναι υπήκοοι της Ε.Ε. Αρκετοί Ευρωπαίοι υπήκοοι απασχολούνται και στους τομείς της μεταποίησης, με το ποσοστό των εργαζομένων να υπερβαίνει συνολικά το 10%.

Στην έκθεση της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, το εργατικό δυναμικό όσων προέρχονται από την Ε.Ε. χωρίζεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες, ανάλογα με τη χρονολογία ένταξης των χωρών στην Ε.Ε. Συνεπώς, στον κλάδο της δημόσιας διοίκησης, της υγείας αλλά και της εκπαίδευσης απασχολείται το 27% των εργαζομένων που προέρχονται από κράτη-μέλη των οποίων η ένταξη στην Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε πριν από το 2004. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σουηδία. Σύμφωνα με την Ανα Μπόντεϊ, αναλύτρια της έκθεσης της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας για τη συνεισφορά των μεταναστών στη βρετανική οικονομία, «η σημερινή ανάλυση καταδεικνύει την επιρροή των μεταναστών παγκοσμίως στη βρετανική αγορά εργασίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία τους στον κλάδο των λιανικών και των χονδρικών πωλήσεων, στον κλάδο της διαμονής, της εστίασης σε τομείς της δημόσιας διοίκησης και της υγείας. Περίπου 1,5 εκατ. εργαζόμενοι προέρχονται από το εξωτερικό». Σύμφωνα με στοιχεία της εν λόγω έρευνας, οι ξένοι υπήκοοι είναι πιθανόν να απασχολούνται σε θέσεις εργασίας που απαιτούν περισσότερα προσόντα. Μόλις το 15% των Bρετανών εργαζομένων απασχολείται σε τομείς υψηλής εξειδίκευσης, ενώ, αντιθέτως, δύο στους πέντε εργαζομένους που προέρχονται από άλλες χώρες του εξωτερικού απασχολούνται σε επαγγέλματα που απαιτούν υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Ενδιαφέρον, όμως, προκαλεί και το γεγονός ότι 40% των εργαζομένων που προέρχονται από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβενία Σλοβακία) απασχολούνται σε θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.

Οσον αφορά τις ώρες εργασίας των ξένων εργαζομένων στη Γηραιά Αλβιώνα, η έκθεση επισημαίνει ότι οι υπήκοοι των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας εργάζονται περισσότερο από τους Bρετανούς εργαζομένους. Το 50% των εργαζομένων της Ανατολικής Ευρώπης και το 61% εκείνων που προέρχονται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία εργάζονται περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα, ενώ μόλις το 32% των Βρετανών εργαζομένων ξεπερνά σε ώρες το νόμιμο εβδομαδιαίο ωρομίσθιο.

Η ενέργεια, βαρόμετρο για τη Βρετανία

Σοβαρή έλλειψη ενεργειακών αποθεμάτων παρουσιάζει η Βρετανία τον τελευταίο καιρό, κάτι που ενδέχεται να ενταθεί ενόψει της επικείμενης εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. Παρότι η Βρετανία διέθετε πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, την τελευταία δεκαετία οι εισαγωγές φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 87%. Μια τέτοια εξέλιξη άφησε τη χώρα στο έλεος των ξένων προμηθευτών της, ενώ διαφαίνεται ότι, λόγω Brexit, η Βρετανία θα αναγκαστεί να επαναδιαπραγματευθεί ορισμένες εμπορικές συμφωνίες για την παροχή φυσικού αερίου. Η έλλειψη κοιτασμάτων σε φυσικό αέριο θα αποβεί αρνητική με την πάροδο του χρόνου, δεδομένου ότι η Βρετανία έχει δεσμευθεί να περιορίσει τη χρήση του άνθρακα και να στραφεί σε πιο καθαρά καύσιμα από το 2025. Σύμφωνα με τον διευθυντή ενεργειακής πολιτικής του κολοσσού Dow Chemical Co, «η Βρετανία θα μπορούσε να πάει καλύτερα. Η χώρα ρισκάρει λόγω των χαμηλών αποθεμάτων της σε φυσικό αέριο. Το Brexit θα κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή