Οι 100 μέρες που θα κρίνουν τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας

Οι 100 μέρες που θα κρίνουν τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν περιθώριο 100 ημερών για να λειάνουν τις διαφορές στα ακανθώδη εμπορικά ζητήματα που δοκιμάζουν τη σχέση τους. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διμερή συνάντηση κορυφής των προέδρων Κίνας και ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και έγινε σε καλό κλίμα προς μεγάλη ανακούφιση του διεθνούς οικονομικού κοινού. H νηφαλιότητα φαίνεται να επικράτησε στις επαφές των δύο ισχυρών ηγετών, μετά την πάροδο μιας περιόδου κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλούσε την Κίνα με εμπορικό πόλεμο και σκληρά αντίποινα για τη χειραγώγηση του γουάν.

Η Κίνα διά στόματος του προέδρου της, Σι Τζινπίνγκ, φάνηκε διατεθειμένη να υποχωρήσει σε δύο ζητήματα υπέρ των ΗΠΑ: πρώτον, στη χαλάρωση των περιορισμών για αμερικανικές επενδύσεις στον κινεζικό χρηματοοικονομικό κλάδο και, δεύτερον, στην άρση της απαγόρευσης των εισαγωγών βοείου κρέατος. Θα ήταν δύσκολο, όμως, να φανταστεί κανείς ότι η πρόθεση της Κίνας για υποχωρήσεις θα ανοίξει τον δρόμο για μεγάλη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα, που ήταν η βασική προεκλογική υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Θα ήταν πιο ωφέλιμο για τις ΗΠΑ να επιτύχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην κινεζική οικονομία από το να εστιάζουν στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος. Μπορούν όμως οι αμερικανικές εισαγωγές στην Κίνα, οι οποίες δεν ξεπερνούσαν τα 169,8 δισ. δολάρια πέρυσι, να προσεγγίσουν τις αντίστοιχες κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ που έφθαναν τα 479,6 δισ. δολάρια;

Οι υποχωρήσεις του Πεκίνου στα μερίδια που μπορούν να κατέχουν Αμερικανοί σε χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές εταιρείες της Κίνας, μαζί με την άρση της απαγόρευσης στις εισαγωγές βοείου κρέατος, είναι σχετικά εύκολα βήματα για το Πεκίνο, επισημαίνουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους. Το Πεκίνο δεν έθεσε αφενός επί τάπητος τη μείωση δασμών 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων που θα ικανοποιούσε περισσότερο τις ΗΠΑ, αφετέρου θα επιθυμούσε τη χαλάρωση των περιορισμών στις πωλήσεις συγκεκριμένων προϊόντων τεχνολογίας στην Κίνα. Παρ’ όλα αυτά, οι δύο πλευρές θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν αυτά τα επίμαχα ζητήματα.

Η ουσιαστική επιτυχία της συνόδου κορυφής των κ. Σι Τζινπίνγκ και Ντόναλντ Τραμπ, η οποία έλαβε χώρα στο θέρετρο του Αμερικανού προέδρου στη Φλόριντα, είναι ότι δεν υπήρξε σύγκρουση μεταξύ των επικεφαλής των δύο χωρών με τις ισχυρότερες οικονομίες παγκοσμίως. «Τα οικονομικά συμφέροντά μας είναι σχετικά κοινά και αφορούν τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν μετά τη σύνοδο. Ο Τζέθρο Μούλεν, που εργάζεται στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, είπε ότι παρόμοιες τοποθετήσεις πόρρω απέχουν από τις απειλές Τραμπ για επιβολή δασμών 45% στις εισαγωγές από την Κίνα.

Βέβαια, σε ένα πολιτικοοικονομικό περιβάλλον που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο αρκετά θα εξαρτηθούν και από τη στάση της Κίνας αλλά και των ΗΠΑ απέναντι στη Βόρεια Κορέα. «Εξήγησα στον πρόεδρο της Κίνας ότι μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα είναι πολύ καλύτερη για τη χώρα του εάν βρει μια λύση στο πρόβλημα με τη Βόρεια Κορέα», έγραψε στο Twitter ο κ. Τραμπ, προσθέτοντας ότι «αν η Κίνα αποφασίσει να συνεργαστεί, θα ήταν υπέροχο. Αν όχι, θα λύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή