Επιτάχυνση ανάπτυξης το 2017 και το 2018 προβλέπει το ΔΝΤ

Επιτάχυνση ανάπτυξης το 2017 και το 2018 προβλέπει το ΔΝΤ

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς τα πάνω αναθεώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2017 και το 2018, λόγω της ενίσχυσης του μεταποιητικού κλάδου και του εμπορίου στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία και στην Κίνα. Προειδοποίησε, όμως, ότι ο προστατευτισμός μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη θετική πορεία της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Ενόψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 21 με 23 Απριλίου, το Ταμείο τόνισε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθεί τα τελευταία χρόνια να είναι ασθενέστερη σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Τουλάχιστον, όμως, συντελείται ανάκαμψη στη μεταποίηση και στο εμπόριο, που αναμενόταν εδώ και καιρό.

Στην Ευρωζώνη, ειδικότερα, η τόνωση της ανάπτυξης προέρχεται από την άσκηση ηπιότερης δημοσιονομικής πολιτικής σε σχέση με την αυστηρή λιτότητα των προηγούμενων ετών, τη βελτίωση των συνθηκών στον χρηματοοικονομικό κλάδο και την υποχώρηση του ευρώ. Η οικονομική δραστηριότητα προβλέπεται πως θα αναρριχηθεί στο 1,7% το 2017, αντικατοπτρίζοντας άνοδο 0,1% από την έκθεση του Ιανουαρίου. Επίσης, η ανάπτυξη στην ιαπωνική οικονομία αναμένεται να είναι υψηλότερη κατά 0,4% το 2017, συγκριτικά με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου, και στην Κίνα κατά 0,1%, αντίστοιχα. Το Ταμείο αναφέρεται θετικά στην πολιτική της δημοσιονομικής χαλάρωσης για τη στήριξη της ανάπτυξης, αρκεί να υπάρχουν τα κατάλληλα περιθώρια.

H άνοδος των τιμών του πετρελαίου, προσθέτει το Ταμείο, αποτέλεσε ανάσα ανακούφισης στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες και έδρασε θετικά στην ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων που ήταν υποτονικές, ενισχύοντας τους φόβους για αποπληθωρισμό στον ανεπτυγμένο κόσμο. Εξακολουθεί, εντούτοις, να επικρατεί αβεβαιότητα για την πορεία των τιμών του «μαύρου χρυσού» –κυρίως, λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων στη Μέση Ανατολή–, αλλά η κατάσταση φαίνεται να είναι περισσότερο ελεγχόμενη από άλλες περιόδους, λόγω των υψηλών αποθεμάτων.

Ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου αποτελεί μεγάλη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορός Ομπστφελντ στην έκθεση του Ταμείου. «Η ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία φαίνεται να επιταχύνεται – μπορεί, μάλιστα, να βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο. Αλλά το μεταπολεμικό σύστημα των διεθνών οικονομικών σχέσεων δέχεται μεγάλες πιέσεις, παρά τα ευρύτερα οφέλη του», προσθέτει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, τονίζοντας, λίγο έως πολύ, πως οι άνισες ανταμοιβές που προκύπτουν από το σύστημα αυτό αποτελούν ικανοποιητική εξήγηση της σημερινής κατάστασης.

Το θέμα του προστατευτισμού θα συζητηθεί εντόνως στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Την περασμένη εβδομάδα, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως το «σπαθί του προστατευτισμού» απειλεί την αναπτυξιακή προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας. Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπορ Ρος σχολίασε σε συνέντευξη στους Financial Times πως τέτοιας φύσεως προειδοποιήσεις στοχεύουν την κυβέρνηση Τραμπ και είναι «ανοησίες».

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται από το ΔΝΤ να ενισχυθεί κατά 3,5% το 2017, πρόβλεψη που είναι υψηλότερη κατά 0,1% από τις αντίστοιχες προβλέψεις του Ιανουαρίου. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, δηλαδή την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, οι προβλέψεις του Ταμείου παραμένουν αμετάβλητες για ανάπτυξη στο 2,3% για το 2017 και απορρέουν από εξαγγελίες της κυβέρνησης Τραμπ για μείωση της φορολογίας και αύξηση των κρατικών δαπανών. Παρ’ όλα αυτά σημειώνει ότι τα σχέδια της Ουάσιγκτον για χαλάρωση των κανόνων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέα χρηματοοικονομική κρίση.

Για τη Βρετανία, η οποία διανύει δύσκολη περίοδο, ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit, το Ταμείο τηρεί αισιόδοξη στάση βραχυπρόθεσμα. Διαβλέπει, ειδικότερα, ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2017, αντανακλώντας άνοδο 0,5% από τον Ιανουάριο. Τόνισε, όμως, πως οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις από το Brexit θα γίνουν αισθητές στην οικονομία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η Ισπανία βιώνει περίοδο εύρωστης ανάπτυξης, με προβλέψεις για ανάπτυξη 2,6% και 2,1% το 2017 και το 2018, αντίστοιχα. Ωφελημένη από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου θα είναι, τέλος, η ρωσική οικονομία, με ανάπτυξη που θα φθάσει το 1,4% το 2017-2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή