Αποδόσεις

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινήθηκαν και χθες οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά εκτιμά πως η συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για «πάγωμα» της παραγωγής δεν επαρκεί για να επαναφέρει την ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση, παρά και την επέκτασή της που αποφασίστηκε μέσα στην εβδομάδα. Αιτία, σε μεγάλο βαθμό, τα υψηλά επίπεδα των στρατηγικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ, που τείνουν να ακυρώσουν τις προσπάθειες του διεθνούς καρτέλ. Σύμφωνα, άλλωστε, με έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τον Μάιο η παραγωγή αμερικανικών σχιστολιθικών υδρογονανθράκων θα σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευτάιων δύο ετών. Ετσι η εβδομάδα που τελείωσε χθες ήταν η χειρότερη των τελευταίων έξι για τις τιμές του «μαύρου χρυσού», με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται χθες το απόγευμα στα 50,71 δολ. το βαρέλι και το Brent στα 53 δολ. το βαρέλι.

Πτωτικά ο χρυσός

Σε χαμηλότερα επίπεδα παρέμειναν στη διάρκεια της χθεσινής πρωινής συνεδρίασης οι τιμές του χρυσού εν συγκρίσει με τις συναλλαγές της Πέμπτης, οπότε και σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 0,2%. Στην αγορά σποτ το πολύτιμο μέταλλο είχε διαμορφωθεί χθες στα 1.281,21 δολάρια η ουγγιά, στη συνέχεια υποχώρησε ελαφρά στα 1.280,91 δολάρια η ουγγιά. Η ένταση και η αβεβαιότητα δεσπόζουν στη διεθνή αγορά λόγω των γαλλικών προεδρικών εκλογών και της ελάχιστης διαφοράς στις δημοσκοπήσεις μεταξύ του κεντρώου υποψηφίου Εμανουέλ Μακρόν (23%) και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν (22%), η οποία πιθανώς να τους φέρει αντιμέτωπους στον δεύτερο γύρο. Η τράπεζα Ιntesa Sanpaolo, η οποία αποδείχθηκε ακριβής στις προβλέψεις για τον χρυσό το πρώτο τρίμηνο, εκτιμά πως η τιμή του στα τέλη του 2017 θα φθάσει κοντά στα 1.350 δολάρια η ουγγιά. Προτού αναρριχηθεί στα επίπεδα αυτά, θα υποχωρήσει στα μέσα του έτους λόγω προβλεπόμενης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. Τα σχετικά αναφέρει η αναλύτρια στην αγορά μετάλλων της Intesa Sanpaolo, Ντανιέλα Κορσίνι. Εάν δε στο δ΄ τρίμηνο ανέλθει ο χρυσός στα 1.350 δολ. η ουγγιά, θα έχει αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδά του από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Mικρή αποκλιμάκωση σημειώθηκε στην εγχώρια αγορά κρατικών ομολόγων. Οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές αγορές κρατικών τίτλων ελληνικού χρέους προσδοκώντας σε επίσπευση του κλεισίματος της β΄ αξιολόγησης μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον αυτό το Σαββατοκύριακο. Η τιμή του ετήσιου κρατικού ομολόγου κυμάνθηκε στα 99,00 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 7,20%. Το 2ετές ομόλογο είχε τιμή στα 95,80 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να κυμαίνεται στο 7,05%. Το 10ετές κρατικό ομόλογο εμφάνισε μέση τιμή στα 79,80 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται στο 6,60%. Το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό 10ετές ομόλογο) κυμάνθηκε στα επίπεδα των 637 μονάδων βάσης. Η τιμή του ομολόγου του ΟΠΑΠ ανήλθε στα 107,7 λεπτά του ευρώ και της Fourlis στα 103,05 λεπτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή