Ενίσχυση στερλίνας, στο επίκεντρο οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη

Ενίσχυση στερλίνας, στο επίκεντρο οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη στον κρίσιμο πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία την Κυριακή 23 Απριλίου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν ότι η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν και ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να επικρατήσουν και να προχωρήσουν στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου. Εντούτοις, το αποτέλεσμα θεωρείται ιδιαίτερα αβέβαιο κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού των αναποφάσιστων, ενώ η απόσταση που χωρίζει τους δύο πρώτους υποψηφίους από τα ποσοστά δημοτικότητας των άλλων δύο που ακολουθούν –του συντηρητικού Φρανσουά Φιγιόν και του ευρωσκεπτικιστή της Ακροαριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν– βρίσκονται κοντά στα όρια του στατιστικού λάθους.

Παρά την πολιτική αβεβαιότητα και τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο, τα ασφαλή καταφύγια σταθερού εισοδήματος, κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και της Γερμανίας, δεν κατάφεραν να επωφεληθούν. Αντιθέτως, οι κρατικοί τίτλοι της Γερμανίας κινήθηκαν πτωτικά τις τελευταίες ημέρες, κίνηση που θα μπορούσε να θεωρηθεί «διόρθωση» μετά τα σημαντικά και γρήγορα κέρδη των τελευταίων εβδομάδων. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κυβερνητικού τίτλου ανήλθε σε υψηλό δύο εβδομάδων, 0,23% την Παρασκευή, ύστερα από υποχώρηση κοντά στο 0,15% την Τρίτη, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο βρέθηκε υπό πίεση την εβδομάδα που διανύσαμε, μη καταφέρνοντας να επωφεληθεί σημαντικά από σχόλια του υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης «πολύ σύντομα». Η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ανήλθε σε υψηλά 3 εβδομάδων 1,0777 την Πέμπτη και κυμαινόταν στην περιοχή του 1,0700 την Παρασκευή, καταγράφοντας εβδομαδιαία κέρδη ύψους περίπου 1%. Στον αντίποδα, ανοδική πορεία ακολούθησε η στερλίνα Αγγλίας ύστερα από την απρόσμενη απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να προτείνει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου, έτσι ώστε να ισχυροποιήσει τη θέση της κυβέρνησης έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Στον απόηχο των ανωτέρω, η στερλίνα ανήλθε σε υψηλά 6 μηνών, λίγο πάνω από το 1,29 δολ. την Τρίτη, πριν υποχωρήσει κοντά στο 1,28 την Παρασκευή στις αγορές της Ευρώπης, παραμένοντας όμως πάνω από το ανώτερο όριο του εύρους συναλλαγών 1,2350-1,2650, στο οποίο είχε διατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή