Μείωση εισοδήματος νοικοκυριών στις ΗΠΑ

Μείωση εισοδήματος νοικοκυριών στις ΗΠΑ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική μείωση παρουσιάζουν τα εισοδήματα του συνόλου των νοικοκυριών στις ΗΠΑ από το 1999 έως το 2014, γεγονός που έχει πλήξει τις εισοδηματικές τάξεις όλων των αμερικανικών νοικοκυριών. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Pew Research Center, το εισόδημα της χαμηλής, της μεσαίας και της υψηλής εισοδηματικής κλίμακας έχει συρρικνωθεί σταδιακά, με το εισόδημα των νοικοκυριών που συγκαταλέγονται στη μέση εισοδηματική τάξη να μειώνεται από το 1999 έως το 2014 κατά 8% σε εθνικό επίπεδο.

Η σταδιακή μείωση του μέσου εισοδήματος των νοικοκυριών υποδηλώνει την αδυναμία της αμερικανικής οικονομίας να ανακάμψει πλήρως μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η μεσαία τάξη έχει χάσει έδαφος τα τελευταία χρόνια, επηρεάζοντας ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ, από τη Βοστώνη μέχρι το Σιάλτ και από το Ντάλας μέχρι το Μιλγουόκι. Από το 2000 έως το 2014, τα άτομα που ανήκουν στη μεσαία εισοδηματική τάξη μειώθηκαν στις 203 από τις 229 μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ. Σε εθνικό επίπεδο, τα μεσαία νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 4%. Επίσης, σε προηγούμενη έρευνά της, η Pew Research Center είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στις αρχές του 2015 τόσο η χαμηλή όσο και η υψηλή εισοδηματική τάξη απαρτιζόταν η καθεμία ξεχωριστά από 121,3 εκατ. πολίτες, εν αντιθέσει με τη μεσαία τάξη στην οποία ανήκαν περίπου 120,8 εκατ. πολίτες. Δεδομένου ότι ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών που ανήκουν στη μεσαία εισοδηματική κλίμακα έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, τα χαμηλά και τα υψηλά νοικοκυριά έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Σε 172 μητροπολιτικές περιοχές της Αμερικής από 229 αυξήθηκε το μερίδιο των ατόμων που ανήκουν στην υψηλή εισοδηματική κλίμακα, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο σε χαμηλότερα εισοδήματα αυξήθηκε σε 160 μητροπολιτικές περιοχές την περίοδο από το 2000 έως το 2014. Σε εθνικό επίπεδο, το μέσο ετήσιο εισόδημα των μεσαίων νοικοκυριών μειώθηκε από 77.898 δολάρια το 1999 στις 72.919 δολάρια το 2014, με αποτέλεσμα η μείωση να αγγίζει το 6%. Το μέσο εισόδημα των χαμηλόμισθων και των υψηλόμισθων νοικοκυριών μειώθηκε κατά 10% και 7% αντιστοίχως, κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Το 2014 το εθνικό μέσο εισόδημα για μία οικογένεια τριών ατόμων που ανήκει στη μεσαία τάξη ξεκινάει από 42.000 δολάρια και φθάνει μέχρι και 125.00 δολάρια. Ωστόσο, μεγάλη συρρίκνωση έχει παρουσιαστεί κυρίως στο εισοδήματα όσων συγκαταλέγονται στη μεσαία τάξη. Επίσης, το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών που ανήκουν στη μεσαία τάξη και ζουν στο Ουισκόνσιν και στην Ινδιάνα των ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή