Οι ΗΠΑ αναθέτουν σε εταιρείες την είσπραξη ανεξόφλητων φόρων

Οι ΗΠΑ αναθέτουν σε εταιρείες την είσπραξη ανεξόφλητων φόρων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φορολογικές αρχές των ΗΠΑ θα χρησιμοποιούν εφεξής τέσσερις εταιρείες είσπραξης χρεών για να κυνηγούν τους ασυνεπείς φορολογουμένους. Η ανάθεση εργασίας σε τρίτους δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη φορολογική υπηρεσία των ΗΠΑ (IRS). Δεν έχει, όμως, δώσει καρπούς κατά το παρελθόν. Επίσης, οι οργανισμοί προστασίας καταναλωτών φοβούνται πως έτσι δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για την παρενόχληση φορολογουμένων που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση, αλλά και για την εκμετάλλευση του συστήματος από εγκληματίες που θα προσποιούνται ότι ενεργούν για λογαριασμό του αμερικανικού δημοσίου.

Εδώ και χρόνια, η IRS αναλάμβανε την ενημέρωση των φορολογουμένων, αλλά οι υπάλληλοί της δεν είχαν το δικαίωμα να επικοινωνούν τηλεφωνικά με αμελείς φορολογούμενους, κάτι που θα μπορούν να κάνουν οι εταιρείες είσπραξης χρεών.

Μία από τις τέσσερις εταιρείες που έχει προσλάβει η IRS, η Pioneer Credit Recovery, συνεργαζόταν με το υπουργείο Παιδείας αλλά η σύμβαση διακόπηκε απότομα προ διετίας. Ο λόγος που η σύμβαση διακόπηκε, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ, είναι ότι η Pioneer Credit Recovery, θυγατρική της Navient, παραπλανούσε τους δανειολήπτες για το ύψος των δανείων με «απαράδεκτα υψηλά επιτόκια».

Το Κογκρέσο ψήφισε νομοσχέδιο το 2015, βάσει του οποίου η IRS έχει το δικαίωμα να αναθέσει σε τρίτους την είσπραξη καθυστερημένων οφειλών από τους ασυνεπείς φορολογουμένους. Η IRS επέλεξε τέσσερις εταιρείες: την CBE Group, την ConServe, την Performant και την προαναφερόμενη Pioneer Credit Recovery. Εχει αρχίσει να τους αναθέτει εργασία από αυτόν τον μήνα. Οι όροι της σύμβασης καθορίζουν προμήθεια έως και 25% από την είσπραξη καθυστερημένων οφειλών. Από 14 εκατ. κωδικούς οφείλονται στην IRS περίπου 138 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ομοσπονδιακού κράτους.

Οι υποστηρικτές αυτού του σχεδίου, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί, επισημαίνουν ότι όσοι χρωστάνε στο Δημόσιο δεν εξυπηρετούν τις οφειλές τους, η είσπραξη των οποίων οδηγεί σε μεγαλύτερες δαπάνες. Η Κοινή Φορολογική Επιτροπή υπολογίζει ότι το νέο πρόγραμμα είσπραξης φόρων μπορεί να εξασφαλίσει καθαρό όφελος 2,4 δισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Η είσπραξη φορολογικών υποχρεώσεων που είναι σε καθυστέρηση και δεν αμφισβητούνται από κανέναν είναι ζήτημα δίκαιης μεταχείρισης των φορολογουμένων που είναι συνεπείς», είχε σχολιάσει ο γερουσιαστής Τσαρλς Γκράσλεϊ, Ρεπουμπλικανός από την Αϊόβα. «Είναι ξεκάθαρο πως εδώ και πολύ καιρό η IRS δεν είχε συγκεντρώσει αυτά τα χρήματα, κάτι που θα αναλάβουν να κάνουν αυτές οι εταιρείες».

Η IRS είχε προσπαθήσει να αναθέσει αυτές τις εργασίες σε τρίτους· πρώτη φορά το 1996 και δεύτερη φορά το 2006. Και τις δύο φορές αυτά τα προγράμματα απέτυχαν. Το δεύτερο κόστισε περισσότερα απ’ όσα εισέπραξε. Προκάλεσε, επίσης, χιλιάδες παράπονα. Μάλιστα, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων κατήγγειλε ότι δέχθηκε πάνω από 150 τηλεφωνικές κλήσεις σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Ο Δημοκρατικός Τσακ Σάμερ, γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη, όπου μία από τις τέσσερις εταιρείες διατηρούν την έδρα τους, είπε πως το πρόγραμμα αυτό θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τον περασμένο Οκτώβριο ανακοίνωσε τη δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας από την Pioneer. O υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν έχει τονίσει ότι η συνεργασία της IRS με εταιρείες είσπραξης είναι μια καλή λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή