Με ρολά απειλείται το αμερικανικό Δημόσιο

Με ρολά απειλείται το αμερικανικό Δημόσιο

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προθεσμία έως την Παρασκευή, ώστε να αποτρέψει το κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, συνήλθε χθες το αμερικανικό Κογκρέσο, έπειτα από διακοπή δύο εβδομάδων. Ο Λευκός Οίκος πιέζει τους Δημοκρατικούς να ψηφίσουν μέτρο για τη χρηματοδότηση του τείχους που οραματίζεται ο Τραμπ να χτίσει στα σύνορα με το Μεξικό, απειλώντας τους με διακοπή της χρηματοδότησης του νόμου Ομπάμα για την καθολική ασφάλιση. Ωστόσο, το ενδεχόμενο να διακοπεί η χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και μάλιστα την 100ή ημέρα από την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ, θα αποτελούσε δεινή πολιτική ήττα για τους Ρεπουμπλικανούς, δεδομένου ότι ελέγχουν και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου αλλά και τον Λευκό Οίκο, και ενδεχόμενη αποτυχία τους θα ισοδυναμούσε με ομολογία πως αδυνατούν να κυβερνήσουν τη χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Κυριακή του Δημοκρατικούς ότι ο νόμος Ομπάμα για την καθολική ασφάλιση θα μπορούσε σύντομα να βρεθεί χωρίς χρηματοδότηση, αν δεν υποστηρίξουν οι Δημοκρατικοί τα σχέδια των Ρεπουμπλικανών για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης. «Ο νόμος Ομπάμα (Obamacare) αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Οι Δημοκρατικοί χρειάζονται πολλά χρήματα ώστε να συνεχίσει να υπάρχει – διαφορετικά θα “πεθάνει” πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι θα νόμιζε οποιοσδήποτε», είπε ο κ. Τραμπ, με μήνυμα που έστειλε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει πως προσφέρθηκε να συμπεριλάβει κονδύλιο 7 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση του νόμου Ομπάμα περί καθολικής ασφάλισης υγείας στο προσχέδιο προϋπολογισμού, με αντάλλαγμα να υποστηρίξουν οι Δημοκρατικοί την πρόταση για χρηματοδότηση του τείχους Τραμπ με 1,15 δισ. δολάρια. Η χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα διακοπεί στις 7 το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας.

Η κυβερνητική πρόταση πρέπει να εγκριθεί από 60 γερουσιαστές, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν 52 έδρες. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί δεν φαίνεται να εγκαταλείπουν την αντίθεση στο σχέδιο για το τείχος με το Μεξικό, ενώ παρουσιάζουν τους Ρεπουμπλικανούς ως υπευθύνους για την εξέλιξη της υπόθεσης, δεδομένου ότι ελέγχουν το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ προειδοποίησε τον κ. Τραμπ να μην εμπλακεί στην ιστορία, αν επιθυμεί επίτευξη συμφωνίας πριν από την προθεσμία, προσθέτοντας ότι έως τώρα οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται ικανοποιητικά.

Ανοικτές σε νέες συμφωνίες εμπορίου οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ προτίθενται να αρχίσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, πριν από τη χθεσινή συνάντηση με την επίτροπο Εμπορίου τής Ε.Ε. Σεσίλια Μάλμστρομ. Ομως, η Ε.Ε. θα πρέπει να ανταγωνιστεί την Κίνα και την Ιαπωνία ως προς τη σύναψη της πρώτης συμφωνίας με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ο κ. Ρος. Προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα με την Ε.Ε., που κυμαίνεται στα 146 δισ. δολάρια και είναι το δεύτερο υψηλότερο μετά το αντίστοιχο των 347 δισ. δολαρίων με την Κίνα. Προτού αναλάβει τα ηνία του Λευκού Οίκου ο Τραμπ, οι ΗΠΑ ήταν πολύ κοντά στο να υπογράψουν με την Ε.Ε. τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), αλλά υπήρξαν μεγάλες πολιτικές αντιδράσεις στην Ευρώπη. Αρνητικό ρόλο έπαιξε, επίσης, η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. τον περασμένο Ιούνιο.

Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων στο 15%

Την περικοπή του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις στο 15%, από περίπου 35% που είναι σήμερα, ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Ντόναλντ Τραμπ να περιλαμβάνει το σχέδιο μεταρρύθμισης της φορολογίας που αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο κ. Τραμπ διέταξε τους βοηθούς του να προχωρήσουν με το σχέδιο για μείωση της εταιρικής φορολογίας και να μην επικεντρωθούν τόσο πολύ στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως είπε, σε συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα στο Οβάλ Γραφείο, ότι θέλει να παρουσιάσει στον αμερικανικό λαό μια μεγάλη μείωση της φορολογίας, σύμφωνα με πηγή της WSJ. Φαίνεται πως δεν έχει τόση σημασία για τον κ. Τραμπ αν η πρότασή του για μείωση της φορολογίας οδηγήσει αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο κ. Τραμπ φαίνεται να είπε στην ομάδα των συμβούλων του να «τελειώνουν» με το σχέδιο εγκαίρως.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή