Οι πλούσιοι Αμερικανοί ζουν περισσότερο από τους φτωχούς

Οι πλούσιοι Αμερικανοί ζουν περισσότερο από τους φτωχούς

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών έχει σημειώσει αύξηση τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα κέρδη καρπώνονται οι ηλικιωμένοι που ανήκουν στην υψηλότερη εισοδηματική τάξη. O λόγος; Οι πλούσιοι ηλικιωμένοι λαμβάνουν καλύτερης ποιότητας κοινωνικές παροχές, καθώς και υψηλότερες συντάξεις, με αποτέλεσμα το προσδόκιμο ζωής τους να είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής όσων ανήκουν στις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ (NBER), διευρύνεται διαρκώς το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των ηλικιωμένων που ανήκουν σε διαφορετικές εισοδηματικές και κοινωνικές τάξεις, με αποτέλεσμα να καρπώνονται οι υψηλόμισθοι συνταξιούχοι τα οφέλη που παρέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Η εν λόγω έρευνα επικεντρώνεται στους άνδρες, δεδομένου ότι οι γυναίκες νεότερων γενεών ελάμβαναν τα τελευταία 40 χρόνια λιγότερες απολαβές, παρότι άνηκαν σε σχετικά υψηλή οικονομική και κοινωνική τάξη.

Οι πλούσιοι Αμερικανοί, λοιπόν, δεν κερδίζουν απλώς ορισμένα επιπλέον χρόνια ζωής σε σχέση με τους φτωχούς Αμερικανούς, αλλά λαμβάνουν περισσότερα επιδόματα λόγω της μακροζωίας τους. Συνεπώς, οι πλούσιοι Αμερικανοί ενισχύονται από τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων και τους φόρους που πληρώνουν οι υπόλοιποι φορολογούμενοι στις ΗΠΑ. Αυτές οι τάσεις, όπως έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ σημαντικές, κυρίως ενόψει των τροποποιήσεων που μπορεί να υλοποιήσει στα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας (Social Security, Medicare) η κυβέρνηση του Τραμπ σε συνεργασία με το Κογκρέσο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 1980 ένα άτομο 50 ετών που ανήκε στην υψηλότερη εισοδηματική κλίμακα ζούσε πέντε χρόνια περισσότερα από κάποιον συνομήλικό του, ο οποίος κατατάσσεται στην ασθενέστερη εισοδηματική τάξη.

Το 2010, η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των δύο ατόμων με τα ίδια εισοδηματικά χαρακτηριστικά διευρύνθηκε κατά 12,7 έτη. Με άλλα λόγια, όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα, όσοι έφθασαν τα 50 έτη το 2010, αναμένεται να ζήσουν έξι μήνες λιγότερο από εκείνους που έγιναν 50 ετών το 1980. Εντούτοις, οι πιο πλούσιοι Αμερικανοί που έγιναν 50 ετών το 2010, θα ζήσουν περίπου επτά χρόνια περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Επίσης, η απόκλιση που παρατηρείται μεταξύ των δύο γενεών θα διευρύνει το χάσμα στον μέσο όρο σύνταξης και άλλων επιδομάτων περίθαλψης, μεταξύ των ανδρών που ανήκουν στην υψηλότερη και χαμηλότερη εισοδηματική τάξη. Ετσι, το 1980, ένας πλούσιος Αμερικανός 50 ετών θα αναμενόταν να λαμβάνει 103.000 δολάρια για επιδόματα και συντάξεις περισσότερα από έναν φτωχό Αμερικανό ίδιας ηλικίας. Τριάντα χρόνια αργότερα το χάσμα διευρύνθηκε στα 173.000 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή