Η Louis Vuitton αποκτά τον πλήρη έλεγχο του οίκου Christian Dior με 12,1 δισ. ευρώ

Η Louis Vuitton αποκτά τον πλήρη έλεγχο του οίκου Christian Dior με 12,1 δισ. ευρώ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
H Louis Vuitton αποκτά πλήρως τον έλεγχο του οίκου μόδας Christian Dior, καταβάλλοντας 12,1 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο 25,9% που δεν είχε στην κατοχή της. Αυτή η συμφωνία, την οποία ανέμενε επί μακρόν η αγορά, συνενώνει υπό την ίδια αιγίδα τον ιστορικό οίκο υψηλής ραπτικής, που έντυσε κινηματογραφικούς αστέρες όπως η Γκρέις Κέλι και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, και με τα αρώματα και τα καλλυντικά του «ντύθηκαν» νεότερες σταρ, όπως οι Τζένιφερ Λόρενς και Νάταλι Πόρτμαν – τα αρώματα και τα καλλυντικά του Dior κατείχε από το 1960 η LVMH. Ο ιδρυτής της, Μπερνάρ Αρνό, ο οποίος είναι γνωστός για τη «συλλεκτική του μανία» να αποκτά εταιρείες-κοσμήματα, επιδιώκει να απλοποιήσει τις οργανωτικές δομές της LVMH. Η εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού του Dior συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτής της επιχειρηματικής κίνησης των 12,1 δισ. ευρώ, μόνο το εμπορικό σήμα του οίκου, που ίδρυσε τo 1946 ο Christian Dior στο Παρίσι, αποτιμάται σε 6,5 δισ. ευρώ.

Ολοκλήρωση της συμφωνίας

Η LVMH κατείχε το 74,1% των μετοχών της Diοr και μετά τη χθεσινή απόφαση του Μπερνάρ Αρνό ελέγχει πλέον το 100%. Προτίθεται, δε, να καταβάλει 260 ευρώ για κάθε μετοχή του οίκου, τιμή που ισοδυναμεί με προσαύξηση 15% από το κλείσιμο της Δευτέρας στο Χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο κ. Αρνό διευκρίνισε ότι «δίνεται η ευκαιρία να ικανοποιηθεί το αίτημα των επενδυτών για απλούστερες δομές στον όμιλο LVMH, καθώς και για ενίσχυση του βραχίονα υψηλής ραπτικής και δερμάτινων ειδών».

Η πρώτη αντίδραση της αγοράς ήταν θετική, με την τιμή της LVMH να αυξάνεται χθες σχεδόν 5% στα επίπεδα-ρεκόρ των 225 ευρώ. Εξίσου ευμενής ήταν και η στάση των επενδυτών προς τον οίκο Dior, με την τιμή της μετοχής του να ενισχύεται χθες κατά 13% στα επίπεδα ρεκόρ των 256 ευρώ. Αναλυτές της Barclays επισημαίνουν ότι «πρόκειται για καλή εξαγορά, δεδομένου ότι το σήμα του Christian Dior είναι ισχυρό, ενώ ως εταιρεία είναι οικονομικά υγιής – επιπλέον επανενώνονται οι δραστηριότητες υψηλής ραπτικής με τις πολύ κερδοφόρες ομώνυμες δραστηριότητες στα αρώματα και τα καλλυντικά». Με μια σειρά από περίπλοκες επιχειρηματικές κινήσεις, η LVMH, στο πλαίσιο της συμφωνίας των 12,1 δισ. ευρώ, θα αποκτήσει, μέσω του ομίλου συμμετοχών Christian Dior, και αυτό καθαυτόν τον οίκο μόδας Christian Dior Couture. Ο τελευταίος διατηρεί 198 καταστήματα σε περισσότερες από 60 χώρες του κόσμου, των οποίων οι πωλήσεις τα τελευταία χρόνια διπλασιάστηκαν.

Ο Λούκα Σόλκα, αναλυτής του κλάδου ειδών πολυτελείας για την Exane BNP Paribas, σχολίασε θετικά την από χρόνια αναμενόμενη εξαγορά, της οποίας η αποτίμηση είναι λογική. Συνυπολογισθέντος του χρέους, η LVMH καταβάλλει 15,6 φορές τα κέρδη του Dior του 2017, όπως προβλέπονται, προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.

Επιπλέον, ο κ. Σόλκα υπογράμμισε ότι η συμφωνία μειώνει τον κίνδυνο για τον όμιλο του Μπερνάρ Αρνό, ο οποίος αρέσκεται να αποκτά εμβληματικές εταιρείες και μάλιστα με μεγάλο τίμημα. Ο Dior έχει υψηλές πωλήσεις και μπορεί να αντισταθμίσει ζημίες από άλλες δραστηριότητες του LVMH. Ο Λουί Βιτόν ίδρυσε τον όμιλο το 1854, ο οποίος αρχικά έφτιαχνε πολυτελή είδη ταξιδιού, επειδή και ο ίδιος ταξίδευε πολύ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων προς τον γενικό οικονομικό διευθυντή του ομίλου LVMH Ζαν-Ζακ Γκιονί για την εταιρική πολιτική συγχωνεύσεων και εξαγορών δεν δόθηκε απάντηση. Ωστόσο, ο Μπερνάρ Αρνό, μιλώντας στους Financial Times, τόνισε ότι δεν κυνηγά εξαγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή