ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναμένονται εισροές επενδυτικών κεφαλαίων 90 δισ. ευρώ στην Ευρωζώνη

anamenontai-eisroes-ependytikon-kefalaion-90-dis-eyro-stin-eyrozoni-2187107

Eπενδυτικά κεφάλαια επιστρέφουν στην Ευρωζώνη. Αναμένονται εισροές άνω των 90 δισ. ευρώ μόνο σε μετοχικά αμοιβαία, καθώς το κλίμα δείχνει να εξομαλύνεται μετά τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών την περασμένη Κυριακή και τη βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters Lipper, οι καθαρές εισροές το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 65,1 δισ. ευρώ. Από τις αρχές του 2017, οι εισροές κεφαλαίων στην Ευρωζώνη ανέρχονται στα 210,5 δισ. ευρώ. Οι εισροές στα μετοχικά αμοιβαία, ειδικότερα, υπερβαίνουν τα 90 δισ. ευρώ, με τους αναλυτές της αγοράς να διαβλέπουν περαιτέρω άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη.

Από τις αρχές του 2017, ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη και ο δείκτης Cac 40 στο Παρίσι έχουν αναρριχηθεί πάνω από 8%, όσο φαίνεται ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιταχύνει τους ρυθμούς της. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Wall Street έχει καταγράψει κέρδη 6%. Oι αναλυτές προβλέπουν μεγαλύτερα κέρδη από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η Barclays αναμένει ότι τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών στην Ευρώπη θα αυξηθούν φέτος κατά περίπου 15% συγκριτικά με το αντίστοιχο 10% που εκτιμάται για τον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500. Η Barclays αναμένει ότι θα επιστρέψουν άνω των 90 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί πέρυσι στα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία.

Οι αυξημένες πιθανότητες επικράτησης του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας απομακρύνουν από το προσκήνιο τον παράγοντα αβεβαιότητα για την πορεία της ενωμένης Ευρώπης. Αβεβαιότητα που απορρέει από τις ακραίες πολιτικές θέσεις της Μαρίν Λεπέν και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο περιβάλλον ευρωσκεπτικισμού. Η Γαλλία διαδραματίζει βαρύνοντα ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα, καθώς είναι η υπ’ αριθμόν 2 ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης και ένα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε. Η κ. Λεπέν είναι μία από τους ένθερμους εκπροσώπους του ευρωσκεπτικισμού, με θέσεις κατά της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε και της νομισματικής ένωσης. Η άνοδος της δημοτικότητάς της μετά το Brexit τον περασμένο Ιούνιο και την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο είχε προβληματίσει τους επενδυτές.

Μετά τη νίκη Μακρόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών περιορίστηκαν οι φόβοι για μεγάλες ανατροπές στην Ευρωζώνη, η οικονομική κατάσταση της οποίας έχει βελτιωθεί αισθητά έπειτα από μακρά περίοδο χαμηλών επιδόσεων.