Το σχέδιο Τραμπ για τη φορολογική μεταρρύθμιση

Το σχέδιο Τραμπ για τη φορολογική μεταρρύθμιση

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο που περιλαμβάνει «τη μεγαλύτερη μείωση της φορολογίας και τη μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση στην ιστορία της χώρας» παρουσίασε χθες ο Λευκός Οίκος. Το σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών του κ. Τραμπ περιλαμβάνει τη μείωση της εταιρικής φορολογίας στο 15% από 35% σήμερα, μείωση της φορολογίας εισοδήματος ακόμη και για τους πλουσιότερους Αμερικανούς και κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει την αμφιλεγόμενη πρόταση για επιβολή φόρου στις εισαγωγές, αλλά ούτε και μέτρα ώστε να καλυφθεί η σημαντική απώλεια φορολογικών εσόδων που αναμένεται να προκαλέσει τα επόμενα χρόνια η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων.

Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του σχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Στίβεν Μνούτσιν υποστήριξε πως αυτό το σχέδιο νόμου έχει στόχο «τη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης και θέσεων απασχόλησης», επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για μείωση της εταιρικής φορολογίας στο 15% από 35% σήμερα, ακόμη και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι φορολογικοί συντελεστές για ατομικά εισοδήματα μειώνονται σε τρεις από επτά και διαμορφώνονται στο 10%, στο 25% και στο 35%, γεγονός που σημαίνει ότι μειώνονται τα φορολογικά βάρη των περισσοτέρων Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένων των πλουσίων. Παράλληλα, σύμφωνα με την πρόταση του κ. Τραμπ, θα διπλασιαστεί το αφορολόγητο, το οποίο θα διαμορφωθεί πλέον στις 24.000 δολάρια για ένα ζευγάρι. Η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει σειρά φοροαπαλλαγών, ωστόσο θα διατηρήσει τις φοροαπαλλαγές για τους τόκους στεγαστικών δανείων και για δωρεές για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Επίσης, προτείνει την επιβολή ειδικού εφάπαξ φόρου, ώστε να ενθαρρυνθούν αμερικανικές πολυεθνικές να επαναπατρίσουν κέρδη από φορολογικούς παραδείσους.

Ωστόσο, ο κ. Μνούτσιν δεν παρουσίασε στοιχεία για το πώς θα καλυφθεί το κενό που θα δημιουργήσει στα φορολογικά έσοδα η φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ. Στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ γνωρίζουν πως αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές τριβές με Ρεπουμπλικανούς βουλευτές και γερουσιαστές που τάσσονται υπέρ της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ακριβώς επειδή στην πρόταση Τραμπ δεν περιλαμβάνονται ούτε μέτρα για την αύξηση των εσόδων ούτε επιχειρείται το κλείσιμο διαφόρων «παραθύρων» που επιτρέπουν τη μείωση της φορολογίας, στην ουσία δεν πρόκειται για πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση αλλά για μείωση της φορολογίας όπως είχε κάνει ο κ. Τζορτζ Μπους το 2001 και το 2003. Οι Δημοκρατικοί προετοιμάζονται για πολιτική μάχη με την κυβέρνηση Τραμπ. «Η τελευταία πρόταση του κ. Τραμπ αποτελεί ένα ακόμη δώρο προς επιχειρήσεις και δισεκατομμυριούχους σαν τον ίδιο», σχολίασε χθες ο πρόεδρος των Δημοκρατικών Τομ Πέρεζ. «Ο Τραμπ θα πρέπει να δημοσιεύσει τις φορολογικές του δηλώσεις, όπως απαιτούν εκατομμύρια Αμερικανοί, προτού εξετάσει το Κογκρέσο το φορολογικό του σχέδιο. Πρέπει να γνωρίζουμε πόσο θα ωφεληθεί οικονομικά ο κ. Τραμπ από την ίδια του την πρόταση», συμπλήρωσε.

Με την παρουσίαση του σχεδίου αρχίζει επισήμως και η πολιτική μάχη, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος μέχρι το τέλος του 2017. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης είχαν προειδοποιήσει πως δεν θα υπήρχαν πολλές λεπτομέρειες κατά την παρουσίαση του σχεδίου και πως δεν θα πρέπει αυτό να θεωρηθεί το τελικό. Οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ σκληρές και πολύμηνες. Ενας λόγος είναι πως το σχέδιο που παρουσίασε χθες ο Λευκός Οίκος περιλαμβάνει πολύ σημαντικές διαφορές με το σχέδιο που είχαν παρουσιάσει οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων τον περασμένο Ιούνιο. Σε εκείνο το σχέδιο, οι Ρεπουμπλικανοί πρότειναν την επιβολή φόρου στις εισαγωγές στις ΗΠΑ ώστε να καλύψουν μέρος της απώλειας φορολογικών εσόδων που θα προκαλέσει η μείωση της φορολογίας. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, ο κ. Τραμπ ετοιμάζεται να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη NAFTA τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς το προσχέδιο του προεδρικού διατάγματος Τραμπ βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή