Τραμπ: Από τον τερματισμό, στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας NAFTA

Τραμπ: Από τον τερματισμό, στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας NAFTA

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκανε πίσω ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση με τις εξαγγελίες του για κατάργηση της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA), ενημερώνοντας τους ηγέτες του Μεξικού και του Καναδά ότι επιδιώκει την επαναδιαπραγμάτευσή της. Η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου εκδόθηκε ύστερα από την αποκάλυψη κυβερνητικών αξιωματούχων ότι ο κ. Τραμπ και οι σύμβουλοί του σχεδιάζουν ακόμη ένα εκτελεστικό διάταγμα που θα αφορά –αυτή τη φορά– την αποχώρηση των ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό. Εξαιτίας αυτής της είδησης, οι γενικοί δείκτες των χρηματιστηρίων και τα νομίσματα του Μεξικού και του Καναδά παρουσίασαν μεγάλες απώλειες. Μεγάλες απώλειες καταγράφηκαν, επίσης, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγου, λόγω των μεγάλων εξαγωγών καλαμποκιού από τις ΗΠΑ στο Μεξικό.

Τελικά, ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε ότι υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένα Νιέτο και με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, που ακολούθησε αμέσως μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες, αποτυπώνεται η αλλαγή της στάσης του κ. Τραμπ σε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία και με τις πρώτες μέρες της προεδρίας του. «Αποτελεί προνόμιό μου να προχωρήσω στην επικαιροποίηση της NAFTA μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης. Αποτελεί, επίσης, τιμή μου να συνδιαλεχθώ με τον Μεξικανό πρόεδρο και με τον πρωθυπουργό του Καναδά, και πιστεύω ακράδαντα ότι στο τέλος οι χώρες μας θα βγουν ισχυρότερες από αυτή τη διαδικασία», αναφέρει ο κ. Τραμπ στην ανακοίνωσή του.

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο κ. Τραμπ είχε απειλήσει για την κατάργηση της NAFTA, μιας εμπορικής συμφωνία που θεωρείται ότι ευθύνεται για την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Αφότου ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο, ο κ. Τραμπ απείλησε με την επιβολή δασμών έως και 20% στις εισαγωγές από το Μεξικό για τη χρηματοδότηση οικοδόμησης τείχους στα σύνορα των δύο χωρών, με αποτέλεσμα ο Μεξικανός πρόεδρος να ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.

Η κυβέρνηση Τραμπ πιστεύει ότι η απώλεια αμερικανικών θέσεων εργασίας αποδίδεται αποκλειστικά στα τεράστια εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ με την Κίνα και το Μεξικό, δύο χώρες με εξαιρετικά χαμηλό εργατικό κόστος. Η NAFTA είναι μια εμπορική συμφωνία που θεσπίστηκε για πρώτη φορά πριν από 23 χρόνια. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με το Μεξικό έφτασε στα 63 δισ. δολάρια το 2016. Ομως, η NAFTA έχει ανακόψει και το μεγάλο ρεύμα μεταναστών από το Μεξικό στις ΗΠΑ, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή