Το σχέδιο Τραμπ για τη φορολογική μεταρρύθμιση στις Ηνωμένες Πολιτείες

Το σχέδιο Τραμπ για τη φορολογική μεταρρύθμιση στις Ηνωμένες Πολιτείες

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη μείωση της φορολογίας, ιδίως των επιχειρήσεων, που όμως θα κοστίσει περίπου 5,5 τρισ. δολ. στον προϋπολογισμό του αμερικανικού Δημοσίου την ερχόμενη δεκαετία, πρότεινε ο Λευκός Οίκος. Η φορολογική μεταρρύθμιση δεν περιλαμβάνει τον αμφιλεγόμενο φόρο στις εισαγωγές, ενώ έγινε δεκτή με ψυχρότητα από τους επενδυτές, οι οποίοι έκριναν ότι είναι ανεφάρμοστη στην παρούσα μορφή της και ότι δεν πρόκειται να εγκριθεί από το Κογκρέσο. Παρουσιάζοντας την πρόταση την Τετάρτη το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, τη χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη μείωση φορολογίας στην ιστορία των ΗΠΑ. Βασικό στοιχείο της πρότασης είναι η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων στο 15% από 35% που είναι σήμερα. Παράλληλα, διπλασιάζεται το αφορολόγητο για ατομικά εισοδήματα, στις 24.000 δολ. για ένα ζευγάρι, ενώ μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τα υψηλά εισοδήματα από το 39% στο 35%. Επίσης, καταργούνται ορισμένοι φόροι, όπως ο φόρος ακίνητης περιουσίας και ο εναλλακτικός κατώτατος φόρος, που καταβάλλονται κυρίως από τους πλουσιότερους πολίτες.

Ο κ. Μνούτσιν δήλωσε ότι στη μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνεται και εφάπαξ φορολόγηση των κερδών (περίπου 1,2 τρισ. δολ.) που διατηρούν οι αμερικανικές πολυεθνικές σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους, ωστόσο ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ δεν προσδιόρισε το ύψος του φορολογικού συντελεστή (ο κ. Τραμπ είχε μιλήσει προεκλογικά για 10%), δείγμα ότι οι προτάσεις Τραμπ δεν έχουν τύχει ιδιαίτερα προσεκτικής επεξεργασίας. Οι φορολογικοί συντελεστές για ατομικά εισοδήματα μειώνονται από επτά σε τρεις (10%-25% και 35%).

Υψηλό κόστος

Σύμφωνα με το αμερικανικό think tank «Committee for Responsible Federal Budget», η φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ θα οδηγήσει σε απώλεια φορολογικών εσόδων περίπου 5,5 τρισ. δολ. την ερχόμενη δεκαετία (το κόστος κυμαίνεται από 3 έως και 7 τρισ., και δεν γίνεται να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια εξαιτίας της απουσίας σημαντικών στοιχείων από την πρόταση). Μόνο η μείωση της εταιρικής φορολογίας θα κοστίσει 2,2 τρισ. δολάρια.

Ο κ. Τραμπ δεν συμπεριέλαβε στην πρόταση ένα πολύ αμφιλεγόμενο είναι η αλήθεια μέτρο που έχουν προτείνει οι Ρεπουμπλικανοί, τη φορολόγηση των εισαγωγών (ωστόσο δεν το έχει απορρίψει), η οποία θα μπορούσε να αποφέρει φορολογικά έσοδα περίπου 1 τρισ. δολ. Στόχος του Λευκού Οίκου είναι να έχει ψηφιστεί η φορολογική μεταρρύθμιση έως τα τέλη του έτους. Ωστόσο, επειδή η πρόταση δεν είναι φορολογικά ουδέτερη και επειδή είναι απίθανο να υποστηριχθεί από τους Δημοκρατικούς, δεν πρόκειται να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία, οπότε η ισχύς της θα περιοριστεί στα 10 έτη.

Η αρνητική αντίδραση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης την Πέμπτη και η άνοδος των αμερικανικών κρατικών ομολόγων δείχνουν ότι ούτε οι επενδυτές έχουν πειστεί.

Οι πρώτες 100 ημέρες Τραμπ

Επί 100 ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ταράζει την Ουάσιγκτον και δέχεται σκληρή κριτική από τους θεσμικούς οργανισμούς της. Εχει αποσβολώσει τους ξένους ηγέτες, όντας απρόβλεπτος και μιλώντας σκληρά, αλλά έχει κερδίσει τα εύσημα για την πυραυλική επίθεση στη Συρία. Μιλώντας στο Associated Press λίγο πριν από τη συμπλήρωση 100 ημερών στο τιμόνι των ΗΠΑ, ο κ. Τραμπ παραδέχθηκε εμμέσως ότι η ριζική αλλαγή που είχε υποσχεθεί προεκλογικά δεν πρόκειται να συμβεί πολύ σύντομα στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Τραμπ έδειξε να αντιλαμβάνεται ότι δεν πέτυχε πολλές από τις φιλόδοξες προεκλογικές υποσχέσεις του κατά τις 100 πρώτες ημέρες του στην εξουσία. «Αποτελεί τεχνητό ορόσημο και δεν είναι πολύ σημαντικό», είπε ο πρόεδρος. Προς το παρόν, ο κ. Τραμπ έχει κατορθώσει να περιορίσει τις διαμάχες μεταξύ στενών του συμβούλων, που τις προηγούμενες εβδομάδες γίνονταν γνωστές στον Τύπο και είχαν δημιουργήσει ατμόσφαιρα παράνοιας στον Λευκό Οίκο. Βέβαια, ο πρόεδρος εξακολουθεί να στέλνει μηνύματα μέσω Twitter, αναστατώνοντας την Ουάσιγκτον…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή