ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέσεις στην Deutsche Bank παρά τα κέρδη

pieseis-stin-deutsche-bank-para-ta-kerdi-2187434

Βελτιωμένη εικόνα εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, Deutsche Bank, το πρώτο τρίμηνο του 2017, καθώς τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν στα 575 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα κέρδη ύψους 236 εκατ. που σημείωσε το ίδιο διάστημα το 2016. Ωστόσο, η κερδοφορία της δεν φαίνεται να ικανοποιεί πλήρως τις προσδοκίες των επενδυτών για τη δυνατότητα του CEO της τράπεζας Τζον Κράιαν, να κερδίσει το χαμένο έδαφος έναντι των ανταγωνιστών.

Τα καθαρά έσοδα της τράπεζας σημείωσαν μείωση κατά 9% στα 7,3 δισ. ευρώ, εν μέρει λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού της τράπεζας. Σύμφωνα με την D.B. τα έσοδά της από τις δραστηριότητές της στην παγκόσμια αγορά παρουσίασαν αύξηση κατά 9%, όμως οι πωλήσεις της εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής παρέμειναν αμετάβλητες.

Αντιθέτως, οι πωλήσεις του κλάδου της επενδυτικής τραπεζικής των Αμερικανών ανταγωνιστών της Deutsche Bank, αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά μέσον όρο 21%, γεγονός που υποδεικνύει ότι η τράπεζα δεν έχει ανακάμψει πλήρως, λίγο καιρό μετά την εμπλοκή της σε σωρεία νομικών σκανδάλων που αμαύρωσαν την εικόνα και τη φήμη της. Σύμφωνα με τον Αντριου Κουμπς, αναλυτή στην τράπεζα Citi, οι οικονομικές επιδόσεις τους επενδυτικού τομέα της D.B. είναι «αδύναμες».

Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η τράπεζα θα πρέπει πλέον να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών και των μεγάλων επενδυτικών σχημάτων, η οποία κλονίστηκε τους τελευταίους μήνες λόγω της ανησυχίας τους για την οικονομική βιωσιμότητα της τράπεζας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κράιαν έχει δεσμευθεί να ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη της D.B., μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δύο χρόνια πριν. Ο ίδιος έχει επισημάνει ότι βασικός στόχος είναι η αναδιάρθρωση της τράπεζας και η εύρεση τρόπων για να επανέλθει σε ρυθμούς ελεγχόμενης ανάπτυξης. «Τα οικονομικά μας αποτελέσματα αποδεικνύουν ξεκάθαρα πόσο σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 878 εκατ. Παρότι υπερβαίνουν κατά το ήμισυ το ποσό των κερδών που σημειώσαμε το αντίστοιχο διάστημα το 2016, θα πρέπει να αυξήσουμε τους στόχους μας για το μέλλον» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κράιαν.