ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Αμερικανοί δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις κάρτες τους

Οι Αμερικανοί δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις κάρτες τους

Κατά 1 δισ. δολάρια έχουν αυξήσει τις προβλέψεις τους έναντι μη αποπληρωμής δανείων οι αμερικανικές εταιρείες που εκδίδουν πιστωτικές κάρτες καθώς τα αμερικανικά νοικοκυριά δυσκολεύονται να αποπληρώσουν όσα έχουν δανειστεί μέσω των καρτών τους. Ανησυχία εμπνέει, άλλωστε, και το ύψος των χρεών που έχουν συσσωρεύσει με πιστωτικές κάρτες οι Αμερικανοί. Σύμφωνα με την έκθεση The Nilson Report, στα τέλη του περασμένου έτους οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ είχαν συσσωρεύσει χρέη ύψους 1 τρισ. δολαρίων. Σε ό,τι αφορά δε την κατανομή των χρεών, τα φτωχότερα από τα νοικοκυριά που έχουν δανεισθεί με πιστωτικές κάρτες, όσα έχουν μηδενικό πλούτο δηλαδή, χρωστούν κατά μέσον όρο 10.307 δολάρια το καθένα.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι ανησυχητικά υψηλές προβλέψεις για ζημίες από τη μη αποπληρωμή των πιστωτικών έχουν οδηγήσει σε πτώση τις μετοχές των εταιρειών που εκδίδουν πιστωτικές στις ΗΠΑ, τις Synchrony, Capital One και Discover. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στην περίπτωση της Syncrony που έχει ενεργητικό 99 δισ. δολάρια και εκδίδει πιστωτικές κάρτες για κολοσσούς του λιανικού εμπορίου όπως οι Walmart και Amazon. Η εν λόγω εταιρεία ανακοίνωσε απογοητευτικά αποτελέσματα στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Μόλις πριν από τρεις μήνες είχε προβλέψει πως το ποσοστό μη αποπληρωμής των πιστωτικών της καρτών δεν θα υπερέβαινε το 5%, αλλά τώρα παραδέχεται πως τελικά θα είναι μεγαλύτερο. Το αποτέλεσμα ήταν μια πτώση της μετοχής της κατά 16%. Η Synchrony και η Capital One είναι οι δύο εταιρείες των οποίων οι μετοχές από την αρχή του έτους παρουσιάζουν τη χειρότερη απόδοση ανάμεσα στις 65 μεγαλύτερες χρηματοπιστωτικές εταιρείες των ΗΠΑ. Η εικόνα τους θεωρείται ένα είδος βαρόμετρου, που καταδεικνύει πόσο καλή ή κακή είναι η οικονομική κατάσταση των Αμερικανών καταναλωτών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει με διάφορες αμερικανικές τράπεζες που έχουν ανακοινώσει ότι θα έχουν πολύ μεγαλύτερες ζημίες από τις πιστωτικές τους κάρτες. Η JPMorgan Chase, για παράδειγμα, έχει ανακοινώσει την εκτίμησή της ότι δεν θα αποπληρωθούν δάνεια ύψους 990 εκατ. δολαρίων από πιστωτικές κάρτες, ποσό κατά 20% υψηλότερο από το αντίστοιχο του περασμένου έτους.

Μεγάλες ζημίες

Στελέχη των τραπεζών προεξοφλούν ότι οι ζημίες θα αυξηθούν περαιτέρω καθώς έχουν επεκταθεί οι επιχειρήσεις τους και οι περιπτώσεις πτώχευσης βρίσκονταν μέχρι προσφάτως σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Μιλώντας στους FT, η γενική οικονομική διευθύντρια της JPMorgan Chase, Μαριάν Λέικ, υποστήριξε πως οι ζημίες βρίσκονται σε «πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα» ενώ η διευθύνουσα σύμβουλος της Synchrony, Μάργκαρετ Κιν, επικαλέστηκε τα χαμηλά επίπεδα της ανεργίας στις ΗΠΑ για να υπογραμμίσει πως η εταιρεία της εξακολουθεί να λειτουργεί στο πλαίσιο ενός «αρκετά καλού μακροοικονομικού περιβάλλοντος».

Από την πλευρά τους, όμως, οι αναλυτές του κλάδου εκτιμούν πως έχει λήξει η περίοδος των υψηλών κερδών και της μεγάλης επέκτασης στην καταναλωτική πίστωση. Ορισμένοι εκφράζουν μάλιστα φόβους για τη συνεχιζόμενη επέκταση των εταιρειών πιστωτικών καρτών, δεδομένου ότι αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οπως τονίζει ο Κένεθ Μπρους, αναλυτής στην Bank of America Merrill Lynch, «έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη επέκταση της καταναλωτικής πίστωσης σε πολλές εταιρείες και δεν έχουμε δει καμία να θέτει κάποιο όριο». Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στράφηκαν στις πιστωτικές κάρτες επιζητώντας μεγαλύτερες αποδόσεις, ενώ οι εταιρείες που τις εκδίδουν δελεάζουν τους πελάτες με υποσχέσεις για διάφορα δώρα που θα έχουν όταν είναι συνεπείς, αλλά συνήθως χρεώνουν τόκους από 13% έως 20% όσους δεν πληρώνουν εγκαίρως το υπόλοιπό τους. Ορισμένες μάλιστα έχουν εκδώσει κάρτες για πολύ πιο επισφαλείς πελάτες με ακόμη υψηλότερους τόκους.

Οπως προκύπτει, άλλωστε, και από την απεικόνιση όσων χρεών έχουν συγκεντρώσει τα αμερικανικά νοικοκυριά από τον δανεισμό τους με πιστωτικές κάρτες, είναι σαφές ότι τα μεγαλύτερα χρέη βαρύνουν τα φτωχότερα νοικοκυριά.