Αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αγορά αυτοκινήτων στην Ευρώπη βρίσκεται σε περίοδο ανάπτυξης. Aυτό βοήθησε τις Fiat-Chrysler, Daimler και Peugeot-Citroen να παρουσιάσουν θετικά αποτελέσματα το πρώτο τρίμηνο του 2017, ανεξαρτήτως του φόβου μήπως η ανάπτυξη του κλάδου είχε φθάσει στο αποκορύφωμά της. Στη Fiat-Chrysler, ο βασικός μοχλός ανάπτυξης ήταν οι πωλήσεις των υπερπολυτελών αυτοκινήτων Maserati – εκτός από αυτό το σήμα, ο όμιλος έχει στην κατοχή του και τα σήματα Fiat, Chrysler, Jeep, Alfa Romeo κ.ά. Επίσης, η Peugeot-Citroen (PSA) ξεπέρασε τις προβλέψεις της για έσοδα. Αλλά και η Daimler, μέσω των πωλήσεων της Mercedes-Benz, είδε τα κέρδη της να υπερδιπλασιάζονται στα 4 δισ. ευρώ.

Αξιόλογες πωλήσεις

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Γηραιά Ηπειρο την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου παρουσίασαν αύξηση κατά 8,4%. Οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα αυτοκίνητα πολλαπλών χρήσεων (SUV), γι’ αυτό και τα περιθώρια κέρδους σε αυτά ενδυναμώνονται. Η Fiat είδε τα περιθώρια κέρδους στην ευρωπαϊκή αγορά να φθάνουν στο 3,2% από το 1,9% πέρυσι. Τα λειτουργικά κέρδη της (1,5 δισ. ευρώ) ήταν αυξημένα κατά 11% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 4% στα 27,7 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της εμφάνισαν εντυπωσιακή άνοδο κατά 85% στα 178 εκατ. ευρώ, χάρη στους πελάτες που αγοράζουν περισσότερα ακριβά οχήματα αλλά και στις πολιτικές εξοικονόμησης πόρων. Συγκεκριμένα, η Maserati είχε αυξημένα κέρδη από 16 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016 στα 107 εκατ. ευρώ, χάρη στην κυκλοφορία του μοντέλου της Levante SUV.

Οσον αφορά την Peugeot-Citroen, το πρώτο τρίμηνο είχε αυξημένες πωλήσεις, επειδή τα πιο ακριβά αυτοκίνητά της αντιστάθμισαν τις αρνητικές συνέπειες από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν συνολικά στα 9 δισ. ευρώ, έναντι 8,79 δισ. ευρώ που είχαν προβλέψει οι αναλυτές. Ο Κάρλος Ταβάρες, ο διευθύνων σύμβουλός της, στοχεύει στην αύξηση κατά 10% των εσόδων έως το 2018, εν συγκρίσει με τα επίπεδα του 2015, στο πλαίσιο ευρείας ανασυγκρότησης του ομίλου. Το πρώτο τρίμηνο, οι πωλήσεις της Peugeot-Citroen ενισχύθηκαν κατά 4,2% στα 729.424 οχήματα, με τις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής να αντισταθμίζουν τη δραστική πτώση κατά 45% στην Κίνα και τη νοτιοανατολική Ασία. Οπως επισημαίνουν αναλυτές του κλάδου, οι πωλήσεις αυτοκινήτων, γενικά, στην Ευρώπη δεν επηρεάστηκαν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Στη Βρετανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τη Γερμανία, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και δεν έχουν επηρεαστεί από τις επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος, ούτε από τις μικρές αυξήσεις τιμών από ορισμένες εταιρείες ως αντιστάθμισμα στην εξασθένηση της στερλίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή