Πρόσφορο παραμένει το έδαφος για την ενοποίηση των χρηματιστηριακών αγορών

Πρόσφορο παραμένει το έδαφος για την ενοποίηση των χρηματιστηριακών αγορών

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου εξακολουθούν να διερευνούν τη σύναψη συμφωνιών, παρά την απόρριψη της συγχώνευσης των χρηματιστηρίων του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης από τις αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε. Αναλυτές της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse αναφέρουν σε έκθεσή τους πως, παρά τη μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χρηματιστήριων της Φρανκφούρτης και του Λονδίνου, οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι θετικές για την ενοποίηση των χρηματιστηριακών αγορών. Πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg αναφέρουν πως το Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης έχει προσεγγίσει την αγορά τεχνολογίας Nasdaq και το CME Group, για να συζητήσει τη μεταξύ τους συνεργασία, την αγορά μειοψηφικών μεριδίων στο μετοχικό τους κεφάλαιο ή μια συγχώνευση. Το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης διερευνά την εξαγορά εταιρειών επεξεργασίας δεδομένων, αναλύσεων ή χρηματιστηριακών δεικτών. Στο στόχαστρο του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης φέρεται να βρίσκεται ακόμη και το CME Group και ICE.

Ενας από τους συνδυασμούς που φαίνεται να έχει συζητηθεί είναι η συγχώνευση του ομίλου CME και του Intercontinental Exchange (ICE). Μια τέτοια συμφωνία υπολογίζεται στα 75 δισ. δολάρια. Αν πραγματοποιούνταν, θα άλλαζε τα δεδομένα στον κλάδο των χρηματιστηρίων. Το CME Group είναι μία από ισχυρότερες αγορές εμπορευμάτων και δημιουργήθηκε από την εξαγορά της αγοράς εμπορευμάτων του Σικάγου και της Νέας Υόρκης την περίοδο 2007-2008. Στην ομπρέλα του ΙCE, παράλληλα, περιλαμβάνονται το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Ευρώπη. Το 2016, τα CME Group και ICE είχαν συζητήσει για τη μεταξύ τους συγχώνευση, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του πρακτορείου Bloomberg. Οι συζητήσεις των δύο πλευρών είχαν φθάσει σε προχωρημένο στάδιο. Σε αυτές συμμετείχαν τραπεζίτες και νομικοί σύμβουλοι, ώστε να προσδιοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την υλοποίηση της συγχώνευσης του CME Group με το ICE. Κίνητρο για τις διοικήσεις των δύο προαναφερόμενων χρηματιστηριακών ομίλων πιθανολογείται ότι ήταν το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ των χρηματιστήριων Λονδίνου και Φρανκφούρτης. Ομως, τελικά, η συγχώνευση των Deutsche Boerse και LSE δεν υλοποιήθηκε, διότι η Ε.Ε. έθεσε αιφνιδίως έναν πρόσθετο όρο, τον οποίον δεν αποδέχθηκε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Επισήμως, βέβαια, εκπρόσωποι των CME Group και ICE αρνήθηκαν ότι είχαν εξερευνήσει μια τέτοια προοπτική.

Η ενοποίηση δύο τόσο ισχυρών χρηματιστηρίων, ήτοι των CME και ICE, θα οδηγούσε στη δημιουργία ενός κολοσσού 75 δισ. δολαρίων. Η αξία του CME ανέρχεται σε 40 δισ. δολάρια. Αρκετά χαμηλότερα αποτιμάται η αξία του Deutsche Boerse (19 δισ.) και του LSE (15 δισ.), ενώ η αξία του Hong Kong Exchanges & Clearing φθάνει τα 30 δισ. δολάρια. Σε τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο, ο Τέρι Ντάφι, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου CME, είχε δηλώσει ότι «δεν είμαι οπαδός των μικρών εξαγορών», μια τοποθέτηση που υποδείκνυε ενδιαφέρον για έναν ανταγωνιστή της κλίμακας του ICE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή