Κινεζικές επενδύσεις 500 δισ. δολ. στον Δρόμο του Μεταξιού

Κινεζικές επενδύσεις 500 δισ. δολ. στον Δρόμο του Μεταξιού

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 500 δισ. δολ. ενδέχεται να φθάσουν οι επενδύσεις της Κίνας στον νέο Δρόμο του Μεταξιού την επόμενη πενταετία, ενώ παράλληλα ανοίγονται μεγάλες προοπτικές για την παγκόσμια επιρροή του Πεκίνου, δεδομένης της στροφής των ΗΠΑ προς τον απομονωτισμό. Σε αυτήν την εκτίμηση καταλήγουν σε σχετική έκθεσή τους στελέχη του ομίλου της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, που εκτιμούν ότι τα περισσότερα από αυτά τα κινεζικά κεφάλαια θα καταλήξουν σε αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας.

Σύμφωνα με τη Σεν Χου, αναλύτρια της ελβετικής τράπεζας με έδρα στο Χονγκ Κονγκ, το ύψος των επενδύσεων της Κίνας στις 62 χώρες του Νέου Δρόμου του Μεταξιού θα είναι από 313 δισ. έως 502 δισ. δολ. μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Στην Αφρική, το Πεκίνο θα επεκτείνει τις ήδη εκτεταμένες επενδύσεις του κατά περίπου 79 δισ. δολάρια σε 13 χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος των κινεζικών κεφαλαίων θα καταλήξουν, πάντως, σύμφωνα τόσο με τη Σεν αλλά και με άλλους αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, σε Ινδία, Ρωσία, Ινδονησία, Ιράν, Αίγυπτο, Φιλιππίνες και Πακιστάν. Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Ξινχουά ανέφερε πως η Κίνα έχει ήδη επενδύσει πάνω από 50 δισ. δολάρια στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού από το 2013, οπότε και εγκαινίασε αυτήν την πρωτοβουλία ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει 56 οικονομικές και εμπορικές ζώνες στις χώρες του Νέου Δρόμου του Μεταξιού, από τις οποίες προκύπτουν φορολογικά έσοδα σχεδόν 1,1 δισ. δολαρίων.

Η εν λόγω αναλύτρια εκτιμά πως «το μέλλον της Κίνας διαγράφεται πολλά υποσχόμενο», καθώς η αναδίπλωση της Ουάσιγκτον και η αποχώρησή της από πολυμερείς συμφωνίες δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες για το Πεκίνο. Προβλέπει, έτσι, ότι «οι επενδύσεις της Κίνας στο εξωτερικό μπορούν να είναι ακόμη πιο σημαντικές για τον υπόλοιπο κόσμο» στην παρούσα συγκυρία. Σε ό,τι αφορά το εκτιμώμενο ύψος των επενδύσεων, οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας βασίστηκαν σε υπολογισμούς σχετικά με τη ζήτηση και την προσφορά, κυρίως σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομών. Απορρέουν, όμως, εν μέρει και από τη στάση του Κινέζου προέδρου, που έχει συγκαλέσει σύνοδο κορυφής των 62 χωρών του Δρόμου του Μεταξιού για τις 14 και τις 15 Μαΐου.

Μετά την εκλογή Τραμπ και την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, ο Κινέζος πρόεδρος αναδεικνύεται σε υπερασπιστή του ελεύθερου εμπορίου και μεθοδεύει την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Κίνας. Υπεραμύνθηκε, άλλωστε, του ελεύθερου εμπορίου στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ενώ σε κείμενό του στο περιοδικό Bloomberg Businessweek τόνισε πως η Κίνα θα προωθήσει δυναμικά την ανοικτή οικονομία και το ελεύθερο εμπόριο. Σημειωτέον, ότι σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, China Finance, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Τζου Ξιαοτσουάν ανέφερε ότι για τις επενδύσεις στον νέο Δρόμο του Μεταξιού θα χρησιμοποιηθούν τα νομίσματα των χωρών της περιοχής και όχι δολάρια ή άλλα μεγάλα διεθνή νομίσματα, κάτι που θα μειώσει τον συναλλαγματικό κίνδυνο και θα ενισχύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αυτών των χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή