Αποψη: Το εφαλτήριο της Γαλλίας και η γερμανική αλαζονεία…

Αποψη: Το εφαλτήριο της Γαλλίας και η γερμανική αλαζονεία…

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​ην προηγούμενη Κυριακή επισημαίναμε τη δυνατότητα που διανοίγει η νίκη του Μακρόν για τη Γερμανία, το κίνητρο δηλαδή να επιχειρήσει το Βερολίνο, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, την απαιτούμενη πολιτική στροφή που ακολουθεί απέναντι στους άλλους εταίρους. Η αλλαγή του δόγματος των Γερμανών περί λιτότητας είναι πλέον επιβεβλημένη για τη διάσωση της Ευρώπης και σε αυτή την προοπτική αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά η επικράτηση του μπλοκ των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και του Μακρόν.

Χωρίς να υπάρχει μια Γαλλία η οποία θα πιστεύει στην περαιτέρω προώθηση των διαδικασιών ενοποίησης της Ευρώπης, με εκχώρηση κι άλλων εθνικών εξουσιών, γιατί διαφορετικά δεν γίνεται (πολιτική που εκφράζει ο Μακρόν), και χωρίς να υπάρχει μια Γαλλία η οποία θα διεκδικήσει σταθερά την αναβάθμιση του ρόλου της στις ευρωπαϊκές εξελίξεις (πολιτική που εκφράζει πάλι ο Μακρόν), το Βερολίνο είναι φύσει αδύνατο να εγκαταλείψει τον κακό του εαυτό και να βάλει πάνω από τα συμφέροντα της Γερμανίας τα συμφέροντα της Ευρώπης. Η Γαλλία του Μακρόν φαίνεται ότι θα διεκδικήσει αλλαγές και καλύτερη ισορροπία στον γαλλογερμανικό κεντρικό άξονα, αλλά και η Γερμανία της Μέρκελ, από την άλλη πλευρά, εκτιμάται ότι θα αξιοποιήσει τη δυναμικότερη παρουσία και την εκπλήρωση των προβλεπόμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων εκ μέρους των Γάλλων, για να χαλαρώσει τα λουριά και να στηρίξει περισσότερο τους άλλους εταίρους της περιφέρειας, για την ενότητα.

Διότι, κατά κυριολεξία, το υπ’ αριθμόν ένα μέγα ζητούμενο σήμερα είναι η επιβίωση του ευρώ και της Ευρώπης, ως ενιαίας στρατηγικής οντότητας, στο πολύπλοκο γεωπολιτικά και άκρως ανταγωνιστικό οικονομικά παγκόσμιο περιβάλλον. Αυτό είναι που «παίζεται» σήμερα και στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών για τον νέο πρόεδρο… Για αυτό όλοι οι νοήμονες πολιτικοί, οι οποίοι αντιλαμβάνονται το ιστορικό βάρος που έχει η Ευρώπη, έχουν κινητοποιηθεί υπέρ του Μακρόν, από τη μία έως την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Δεν είναι η Δεξιά ή η Αριστερά τώρα στις κάλπες, όπως είπε ο ξεχωριστός Αλέν Ζιπέ, είναι η Ευρώπη!

Αλλά, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, και το 40% που προβλέπεται από τις δημοσκοπήσεις να εισπράξει σήμερα η Λεπέν δεν είναι λίγο πράγμα… Είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. Και δείχνει αναμφίβολα ότι κάτι στραβό συμβαίνει, κάτι εδώ και χρόνια δεν πάει καλά στην Ευρώπη, γεγονός που έχουν καταδείξει –μετά την κρίση– ουκ ολίγες εκλογικές αναμετρήσεις, σε σειρά από ευρωπαϊκές χώρες. Οι αιτίες του αντιευρωπαϊκού κύματος, του λαϊκισμού και του εθνικισμού βρίσκονται στην οικονομική καθίζηση και τον τρόπο που οι πολιτικές ηγεσίες, με πρώτη του Βερολίνου, διαχειρίστηκαν αυτήν τη μεγάλη κρίση. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης… Η Γερμανία θα πρέπει να αλλάξει άρδην την αλαζονική πολιτική της απέναντι στους εταίρους και η Γαλλία του Μακρόν μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο. Διότι δεν μπορεί να λέει το Βερολίνο ότι θέλει η Ευρώπη νέες θέσεις εργασίας και να επιβάλει την άγρια λιτότητα στους άλλους! Και με δεδομένο μάλιστα ότι η Γερμανία έχει κερδίσει τα περισσότερα από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και την εφαρμογή του ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή