«Χρυσά» συμβόλαια για αμφιλεγόμενο λομπίστα στις ΗΠΑ

«Χρυσά» συμβόλαια για αμφιλεγόμενο λομπίστα στις ΗΠΑ

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένει ότι δεν είναι λομπίστας, δεν έχει άλλωστε εγγραφεί ως λομπίστας, όπως προβλέπεται στις ΗΠΑ, αλλά χρησιμοποιεί τις γνωριμίες του, και για την ακρίβεια την οικειότητα που έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο, για να κλείνει ραντεβού μαζί του στους πελάτες του και να τους διασφαλίσει συμβόλαια για τις επιχειρήσεις τους. Κι ενώ το θέμα έχει οσμή πολιτικού σκανδάλου, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις ακόμη και των άλλων λόμπι, που θεωρούν ότι παραβιάζει κάθε κώδικα δεοντολογίας.

Πρόκειται ίσως για την πιο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που περιέβαλλε τον Ντόναλντ Τραμπ, και μάλιστα υπό την ιδιότητα του συμβούλου του κατά την προεκλογική εκστρατεία του: τον Κόρεϊ Λεβαντόφσκι. Τον Λεβαντόφσκι απέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούνιο του περασμένου έτους, προκειμένου να δώσει άλλη κατεύθυνση στην προεκλογική του εκστρατεία. Πολλοί ισχυρίζονται, όμως, πως δεν απομακρύνθηκε ποτέ και, αντιθέτως, διατηρεί τη δυνατότητα να επικοινωνεί απευθείας με τον Αμερικανό πρόεδρο, χωρίς τη διαμεσολάβηση φυλάκων και ελεγκτών κάθε είδους, απλώς με ένα τηλεφώνημα. Φέρεται, πάντως, παράλληλα να εκμεταλλεύεται εις το έπακρον τη γνωριμία του με τον Αμερικανό πρόεδρο για ίδιο όφελος.

Μαζί με ένα βετεράνο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, τον Μπάρι Μπένετ, κι ένα στέλεχος πετρελαϊκής του Αζερμπαϊτζάν, ο Λεβαντόφσκι ίδρυσε την εταιρεία Washington East West Political Strategies. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Politico, που εν συνεχεία διέρρευσε στα αμερικανικά ΜΜΕ, η εταιρεία αυτή αποβλέπει σε επιχειρηματικές και πολιτικές συμφωνίες στην Ανατολική Ευρώπη. Δεν αρκείται, όμως, να παρέχει επιχειρηματικής ή πολιτικής φύσης συμβουλές στους πελάτες της, αλλά παράλληλα υπόσχεται να τους εξασφαλίσει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, αλλά και «ανθρώπους-κλειδιά της αμερικανικής κυβέρνησης». Παράλληλα, οι Λεβαντόφσκι και Μπένετ έχουν ιδρύσει διάφορες άλλες εταιρείες που επιδιώκουν επιχειρηματικές συμφωνίες στη Μέση Ανατολή, στον Καναδά και στην Κεντρική Αμερική.

Υποσχέσεις

Οπως αποκάλυψε πολιτικός από την Ανατολική Ευρώπη, η Washington East West Political Strategies υπόσχεται στην πελατεία της ότι θα επωφεληθεί από τη δυνατότητα των δύο εταίρων να επηρεάζουν την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς και μέλη ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, ακόμη και επίλεκτους δημοσιογράφους σε διάφορες χώρες της Δύσης. Κι ενώ ο Λεβαντόφσκι αποφεύγει να κάνει κάποιο σχόλιο, ο Μπένετ υποστηρίζει ότι το 90% των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεών τους αφορά την παροχή συμβουλών για το πώς να κινηθούν οι πελάτες τους, σε ποιους να απευθυνθούν, σε ποιους να τηλεφωνήσουν και τι ακριβώς να κάνουν. Αυτός υποστηρίζει, άλλωστε, ότι είναι και ο λόγος που δεν έχουν εγγραφεί ως λομπίστες, με αποτέλεσμα να κατηγορούνται από τους λομπίστες ότι κάνουν κατάχρηση των γνωριμιών τους και παραβιάζουν τους κανόνες που διέπουν τον κλάδο τους.

Σύμφωνα με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης που έχουν ζητήσει να διαφυλαχθεί η ανωνυμία τους, ο Λεβαντόφσκι εξακολουθεί να διαθέτει πρόσβαση στον Αμερικανό πρόεδρο. Ο άνθρωπος αυτός, που αποπέμφθηκε πέρυσι τον Ιούνιο, εν μέσω οξύτατης αντιπαράθεσής του με τον τότε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται ότι έχει προκαλέσει ένα είδος πόλωσης στο περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου. Φημολογείται ότι έχει συγκρουσθεί με συμβούλους του Λευκού Οίκου και ότι συχνά καταφέρεται εναντίον των συνεργατών και των υπαλλήλων του Ντόναλντ Τραμπ. Ανάμεσα στις άλλες εταιρείες που έχουν ιδρύσει ο Λεβαντόφσκι με τον Μπένετ, είναι η Avenue Strategies, την οποία ίδρυσαν λίγες εβδομάδες μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Η εταιρεία αυτή έχει επιτύχει να συνάψει πέντε συμβόλαια 265.000 δολαρίων τους πρώτους μήνες του 2017.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τρία πρόσωπα που είχαν επαφές με τους πελάτες της Avenue Strategies, σε δύο περιπτώσεις, συγκεκριμένα στις συμφωνίες με την εταιρεία δεδομένων βιοϊατρικής Flow Health αλλά και στις συνομιλίες με τη διοίκηση του Πουέρτο Ρίκο, ο Λεβαντόσφκι υποσχέθηκε πως θα τηλεφωνήσει προσωπικά στον Αμερικανό πρόεδρο και σε κυβερνητικά στελέχη για να τους εξασφαλίσει συναντήσεις μαζί τους και, μέσω αυτών, και την επίτευξη των στόχων τους. Ο Μπένετ αρνείται ότι υπήρξε οποιαδήποτε τέτοια υπόσχεση ή προσπάθεια για συνεννόηση και υπογραμμίζει πως και οι δύο αυτοί πελάτες της κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να επιτύχουν τους στόχους τους, οι οποίες αποδείχθηκαν ατελέσφορες.

Είναι γεγονός ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απέρριψε προ ημερών το αίτημα του Πουέρτο Ρίκο για οικονομική ενίσχυση 2,5 εκατ. δολαρίων, με τα οποία σκόπευε να χρηματοδοτήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα εάν οι κάτοικοι της αμερικανικής κτήσης επιθυμούν να αποτελέσει το νησί πολιτεία των ΗΠΑ. Ο Τραμπ έχει προβάλει ισχυρότατες αντιρρήσεις κατά κάθε προσπάθειας να βοηθηθεί το Πουέρτο Ρίκο, ώστε να καλύψει το έλλειμμά του στο πρόγραμμα Medicaid ή να επιτραπεί η αναδιάρθρωση του χρέους του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή