Οι πολύ πλούσιοι Βρετανοί αυξάνουν την περιουσία τους παρά το Brexit

Οι πολύ πλούσιοι Βρετανοί αυξάνουν την περιουσία τους παρά το Brexit

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ε.Ε., η περιουσία των 1.000 πλουσιότερων Βρετανών αυξήθηκε κατά 14% την προηγούμενη χρονιά και ανήλθε περίπου στα 658 δισ. στερλίνες, σύμφωνα με την ετήσια λίστα που δημοσίευσε η εφημερίδα Sunday Times. Στην εν λόγω λίστα περιλαμβάνονται 134 δισεκατομμυριούχοι, ενώ για το 2016 προστέθηκαν 14 άτομα. Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Γουάτς, ο οποίος επιμελήθηκε την έκδοση της λίστας, «ενώ αρκετοί από εμάς ανησύχησαν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, πολλοί από τους πιο πλούσιους Βρετανούς διατήρησαν την ψυχραιμία τους και συνέχισαν να αυξάνουν την περιουσία τους». Ο ίδιος, μάλιστα, εκτιμά ότι «αναμέναμε να υπάρξουν κάποιες ήπιες επιπτώσεις μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε., όμως κάτι τέτοιο τελικά δεν συνέβη. Στο χρηματιστήριο, συνήθως, αυξάνουν την περιουσία τους οι πιο πλούσιοι Βρετανοί. Ηδη, μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε., οι μετοχές τους έχουν καταγράψει σημαντικά κέρδη».

Πάντως, η μοναδική που είδε την περιουσία της να συρρικνώνεται το 2016 σε σχέση με το 2015 είναι η οικογένεια Γουέστον, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ένδυσης και των τροφίμων. Η περιουσία της συρρικνώθηκε κατά περίπου 500 εκατ. και ανήλθε στα 10,5 δισ. στερλίνες, εξαιτίας της πτώσης της τιμής της μετοχής της πολυεθνικής εταιρείας Associated British Foods, της οποίας κατέχουν το 20,8%.

Κατά πολύ είδε την περιουσία του να αυξάνεται ο Ινδός επιχειρηματίας Λακσμί Μιτάλ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής χάλυβα ArcelorMittal, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο.

Ο κ. Μιτάλ αύξησε την περιουσία του περίπου κατά 6 δισ. στερλίνες, για να ανέλθει τελικά στις 13,23 δισ. στερλίνες. Εντούτοις, δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει τα υψηλά ποσοστά που είχε σημειώσει το 2008, όταν η περιουσία του έφθασε το ποσόν των 27,7 δισ. στερλινών. Στη λίστα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται και ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο οποίος αύξησε την περιουσία του κατά 100 εκατ., μετά τη μεταγραφή του στην αγγλική ομάδα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Επίσης, η δημοφιλής τραγουδίστρια Adele διατήρησε τον τίτλο της πλουσιότερης γυναίκας στον χώρο της μουσικής, κερδίζοντας 40 εκατ. στερλίνες το 2016. Από τον χώρο του θεάματος, για ακόμη μία χρονιά, θέση στη λίστα με τους πλούσιους Βρετανούς έχουν και πρωταγωνιστές των ταινιών «Χάρι Πότερ». Ο Ντάνιελ Ράντκλιφ, που ενσάρκωσε τον Χάρι Πότερ, αύξησε την περιουσία του κατά 78 εκατ. στερλίνες, ενώ οι συμπρωταγωνιστές του Εμα Γουάτσον και Ρούπερτ Γκριν την αύξησαν κατά 39 και 28 εκατ., αντίστοιχα.

Η περιουσία των ατόμων που φιγουράρουν στις 20 πρώτες θέσεις της λίστας αποτιμάται σε 191,77 δισ. στερλίνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή