Κέρδη κατέγραψαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη κατέγραψαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό ήταν χθες το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον γερμανικό δείκτη Dax να φθάνει σε νέο ιστορικό υψηλό. Επίσης, οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq στις ΗΠΑ σημείωσαν νέα ρεκόρ εν μέσω της συνεδρίασης. Η εκλογική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας και η υποχώρηση της μεταβλητότητας στα αμερικανικά χρηματιστήρια δίνουν μεγάλη ανάσα ανακούφισης στους επενδυτές. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, διακρίνεται ηρεμία έπειτα από μακρά περίοδο ανασφάλειας και νευρικότητας, εξαιτίας του φόβου για μεγάλες ανατροπές στην Ευρωζώνη από την ενίσχυση του αντιευρωπαϊσμού. Μεγάλο ρόλο διαδραματίζει, επίσης, το γεγονός ότι το 63% των ευρωπαϊκών εισηγμένων εταιρειών έχει ανακοινώσει υψηλότερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2017.

«Ηταν καλό το κλίμα για τα χρηματιστήρια σήμερα», δήλωσε χθες ο αναλυτής της ETX Capital, Νιλ Γιούλσον, στο Reuters. Στο Λονδίνο, ο δείκτης Ftse-100 έκλεισε με άνοδο 0,57%. Ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,43%, ο γαλλικός δείκτης Cac-40 κατά 0,28% και ο δείκτης Ftse-Mib στο Μιλάνο κατά 0,27%. Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζαν άνοδο της τάξεως του 0,14% και 0,12%. Ακόμα ένα στοιχείο της επενδυτικής εμπιστοσύνης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα είναι ότι η τιμή του χρυσού, ένα παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής, υποχώρησε σχεδόν στο χαμηλό των τελευταίων οκτώ εβδομάδων, φθάνοντας τα 1.216,29 δολάρια η ουγγιά. Eπίσης, το ευρώ και το δολάριο ενισχύθηκαν έναντι του γιεν, ένα ακόμη ασφαλές καταφύγιο όταν οι συνθήκες είναι ευμετάβλητες.

Οι ενδείξεις για εξασθένηση της ζήτησης και της αύξησης της προσφοράς πετρελαίου στις ΗΠΑ άσκησαν ισχυρές πτωτικές πιέσεις στις αγορές. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου διαμορφώθηκε περίπου στα 45,66 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 0,77%, και στο Λονδίνο η τιμή του Brent αποδυναμώθηκε κατά 1,52% στα 48,59 δολάρια το βαρέλι. «Βλέπουμε να κυμαίνονται οι τιμές στα 45 με 50 δολάρια το βαρέλι. Προβλέπουμε, επίσης, παράταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για ‘‘πάγωμα’’ της ημερήσιας παραγωγής των κρατών-μελών, αλλά δεν είναι βέβαιο αν με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθούν οι τιμές», σχολίασε ο Νόρμπερτ Ρούκερ, επικεφαλής ερευνών εμπορευμάτων στην Julius Baer.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή