Η Κίνα από χώρα υπεργολαβίας θέλει να γίνει χώρα παραγωγής καινοτομίας

Η Κίνα από χώρα υπεργολαβίας θέλει να γίνει χώρα παραγωγής καινοτομίας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφού υπήρξε επί δεκαετίες το εργαστήριο του κόσμου, με τις εταιρείες της να παράγουν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για λογαριασμό κολοσσών της Δύσης όπως η Apple και η Samsung, η Κίνα αλλάζει ρόλο. Βιομηχανίες της επενδύουν πλέον σε νεοφυείς εταιρείες, στον σχεδιασμό και στο ανθρώπινο ταλέντο, με στόχο την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και συσκευών.

Εταιρείες όπως η Jetta Company Ltd της Γκλουανγκτζού μετατρέπονται σε επενδυτικές και αναλαμβάνουν το ρίσκο να αναπτύξουν νέα προϊόντα. Αναζητούν, έτσι, πρωτότυπες ιδέες σε εμπορικές εκθέσεις. Το αποτέλεσμα είναι μια υπερπαραγωγή καινοτόμων προϊόντων και συσκευών. Η νέα τάση οφείλεται εν μέρει στην προσπάθεια των κινεζικών βιομηχανιών ηλεκτρονικών να προσαρμοστούν στη νέα συγκυρία, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει στο στόχαστρό του το έλλειμμα των ΗΠΑ από το διμερές εμπόριο με την Κίνα. Την ίδια στιγμή, όμως, αντιμετωπίζουν αυξημένο ανταγωνισμό από την παραγωγή χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, στις οποίες το κόστος της εργασίας παραμένει εξαιρετικά χαμηλό. Οπως αναφέρει στο Bloomberg ο Πολ Τράβερς, ιδρυτής της εταιρείας Vuzix Corp, η παροχή οικονομικής στήριξης σε νεοφυείς εταιρείες θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπισθούν αυτές οι προκλήσεις. Η εταιρεία του παράγει φακούς διευρυμένης πραγματικότητας, έχει έδρα στη Νέα Υόρκη και έχει συνεργαστεί επί τέσσερα χρόνια με τη Jetta. Οπως τονίζει ο ίδιος:

«Η επενδυτική δραστηριότητα των κινεζικών επιχειρήσεων τους διασφαλίζει ένα λαμπρό επιχειρηματικό μέλλον».

Εχει, έτσι, εμφανιστεί το μεγαλύτερο κύμα νέων συσκευών που έχει γνωρίσει ποτέ η Κίνα, όπως επισημαίνει ο Μπέντζαμιν Τζοφ, συνεργάτης της εταιρείας λογισμικού ΗΑΧ που εδρεύει στη Σεντζέν. Μια περιήγηση στην αγορά ηλεκτρονικών της Σεντζέν είναι αποκαλυπτική για την έκταση αλλά και για την ποικιλία αυτού του νέου κύματος συσκευών: από μικροσυσκευές που παίζουν μουσική μέσω ηχείων με σύνδεση Bluetooth μέχρι smartphones που λειτουργούν και ως ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές. Τα περισσότερα από αυτά τα εξεζητημένα προϊόντα θα αποτύχουν, αλλά αρκεί για να υπάρξουν λίγες μόνον επιτυχημένες καινοτομίες, ώστε να θεωρήσουν δικαιολογημένο το ρίσκο όσες επιχειρήσεις επένδυσαν σε αυτές.

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Jeta είναι το Sphero BB-8. Η Jetta, που στο πελατολόγιό της έχει τις βιομηχανίες παιχνιδιών Hasbro και Mattel, επιστράτευσε 600 μηχανικούς και καλλιτέχνες για να δημιουργήσει ένα είδος ηλεκτρονικής μπάλας που γύριζε ένα μέτρο ανά δευτερόλεπτο σε ευθεία γραμμή. Το παιχνίδι έγινε τόσο δημοφιλές, ώστε η επιτυχία του οδήγησε στην παραγωγή τριών εκατομμυρίων κομματιών, με αποτέλεσμα να αναζητήσουν και άλλες νεοφυείς εταιρείες τη συνεργασία με τη Jetta. Σε ό,τι αφορά τη Jetta, όταν βρίσκει ενδιαφέρουσα μια ιδέα, συνεισφέρει στη δημιουργία του πρώτου κομματιού και έχει κατακτήσει μια πολύ καλή φήμη.

Ο Γουέιν Ξιονγκ, συνεργάτης της China Growth Capital, επενδυτικής με έδρα στο Πεκίνο που διαχειρίζεται κεφάλαια 600 εκατ. δολαρίων, αναγνωρίζει ότι πολλές κινεζικές μονάδες παραγωγής έχουν κατορθώσει να λειτουργήσουν ως εταιρείες που επενδύουν σε μη εισηγμένες. Επισημαίνει, πάντως, την ανεπάρκεια των πραγματικών venture capitals, των επενδυτικών εταιρειών που έχουν συγκεντρώσει εμπειρία στην επιλογή προμηθευτών, στη διαπραγμάτευση της διανομής αλλά και στον εντοπισμό και την επιλογή ταλέντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή