Περισσότερα ρομπότ, λιγότερες θέσεις εργασίας

Περισσότερα ρομπότ, λιγότερες θέσεις εργασίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει περίπτωση να χάσει κανείς τη θέση του στις ΗΠΑ από ένα ρομπότ; Αυτό το ερώτημα αφορά κυρίως τους εργαζομένους στον μεταποιητικό κλάδο της αμερικανικής οικονομίας, ο οποίος αντικαθιστά ολοένα και περισσότερο τους ανθρώπους με ρομπότ. Σε γενικές γραμμές, οι βιομηχανίες που αντικαθιστούν το εργατικό δυναμικό τους με μηχανές τείνουν να αυξάνουν την παραγωγή τους. Ωστόσο, η εμφάνιση των ρομπότ στον εργασιακό τομέα μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες για τους εργαζομένους. Πρόσφατα, δύο οικονομολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι θέσεις εργασίας αλλά και οι μισθοί περικόπτονται σε εκείνες τις περιοχές των ΗΠΑ όπου τα ρομπότ έχουν αντικαταστήσει τους ανθρώπους. Ερευνα που διενεργήθηκε τον Μάρτιο του 2017 από τον Νταρόν Ακέμογλου, καθηγητή στο MIT, και τον Πασκάλ Ρεστρεπό, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, αναλύει το φαινόμενο της αυτοματοποίησης, αναδεικνύοντας τις περιοχές των ΗΠΑ αλλά και τις τοπικές αγορές εργασίας όπου η παρουσία των ρομπότ είναι ιδιαίτερα αισθητή. Στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, και κυρίως στο Μίσιγκαν, το φαινόμενο της αυτοματοποίησης εντάθηκε από την περίοδο 1990 – 2007, δεδομένου ότι στην αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμοποιούνται ευρέως ρομπότ σε σχέση με τις υπόλοιπες βιομηχανίες παραγωγής καταναλωτικών ειδών. Επίσης, στην περιοχή Μπομόντ στο Τέξας πολλοί εργαζόμενοι που απασχολούνται σε βιομηχανίες πλαστικών ειδών ή χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων θα μπορούσαν να χάσουν τις θέσεις τους, καθώς ο τομέας εργασίας τους απειλείται άμεσα από την αυτοματοποίηση. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην περιοχή Γουίλμινγκτον της πολιτείας Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ. Η σταδιακή αύξηση της χρήσης των ρομπότ επιφέρει αυτομάτως συρρίκνωση του κόστους εργασίας. Εντούτοις, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την απασχόληση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο συνεχής ανταγωνισμός, η υπερτίμηση του δολαρίου και η αυξημένη παραγωγικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα μελετά το φαινόμενο της διάδοσης της αυτοματοποίησης και των ρομπότ πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους δύο προαναφερθέντες οικονομολόγους, η οικονομική ύφεση εισήγαγε νέες παραμέτρους που επηρέασαν την πορεία της απασχόλησης, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον επακριβή υπολογισμό της χρήσης των ρομπότ στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, σε στοιχεία που παραθέτει η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία, υπεύθυνη για θέματα αγοράς εργασίας, και επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, το φαινόμενο της αυτοματοποίησης φαίνεται ότι περιορίστηκε στη διάρκεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και στο διάστημα μετά την κρίση. Εντούτοις, από το 2011 έως το 2016 η χρήση των ρομπότ άρχισε και πάλι να αυξάνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή