Κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε ως προς το δολάριο. Το αμερικανικό νόμισμα δέχθηκε πλήγμα λόγω της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να απομακρύνει τον επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόουμι. Στους παράγοντες που παρακίνησαν τους επενδυτές συγκαταλέγονται τα πολύ καλά εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2017. Θετικές είναι και οι προβλέψεις των εταιρειών για τα κέρδη τους συνολικά το 2017, τα οποία θα είναι τα υψηλότερα μετά το 2010. Ενας ακόμα ευνοϊκός παράγοντας ήταν οι προσδοκίες για μείωση στη φορολόγηση επί των κερδών των αμερικανικών ομίλων από τον Ντόναλντ Τραμπ. Συν τοις άλλοις, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, oι δείκτες που καταγράφουν το ευμετάβλητο και την αστάθεια της αγοράς βρίσκονται σε ιστορικά επίπεδα ναδίρ – ένας τέτοιος είναι ο δείκτης VIX στην αμερικανική αγορά, ο οποίος την Τρίτη υποχώρησε στις 9,56 μονάδες, επίπεδα πρωτοφανή από το 2006 και μετά. Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο εμφάνισε άνοδο, χάρη στις δηλώσεις αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας ότι θα περιορίσουν τις προμήθειες που η χώρα τους διοχετεύει στην Ασία, ενώ και τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν περισσότερο του αναμενομένου.

Η τιμή του πετρελαίου Brent στην αγορά του Λονδίνου χθες είχε ενισχυθεί κατά 48 σεντ στα 49,21 δολάρια το βαρέλι. Το δολάριο εξασθένησε 0,1% έναντι ενός «καλαθιού» μεγάλων νομισμάτων, λόγω της αβεβαιότητας για την υλοποίηση των σχεδίων φορολογικής μεταρρύθμισης του Αμερικανού προέδρου, καθώς και των αμφιβολιών για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Το ευρώ ενισχύθηκε προς το δολάριο στα 1,0878 δολάρια. Ανοδικά κινήθηκαν και το ελβετικό φράγκο προς το δολάριο και το ευρώ, αλλά και η στερλίνα προς το δολάριο, η οποία σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,2% στα 1,2954 δολάρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε χθες με άνοδο 0,2%, ενώ την Τρίτη είχε αναρριχηθεί σε επίπεδα-ρεκόρ 21 μηνών. Στο Λονδίνο ο Ftse 100 είχε κέρδη 0,59%, ο Cac 40 στο Παρίσι +0,05%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο Dax έκλεισε με +0,07%. Στη Wall Street, πριν από το κλείσιμο, ο Dow Jones παρουσίασε κάμψη, ενώ ο S&P 500 άνοδο, με τους επενδυτές να παραμένουν αμφίθυμοι λόγω των αποτελεσμάτων που υστερούσαν των προβλέψεων, όπως συνέβη με την Disney.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή