Αγωγές Ισπανών σε τράπεζες για ακριβά στεγαστικά

Αγωγές Ισπανών σε τράπεζες για ακριβά στεγαστικά

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δανειολήπτες στον τομέα της στεγαστικής πίστης στην Ισπανία σπεύδουν μαζικά σε δικηγορικά γραφεία για να μπορέσουν, μέσω της δικαστικής οδού, να ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων τους από τράπεζες που έχουν καταδικαστεί για την υπερτιμολόγηση δανείων.

Με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Banco Popular Espanol, η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria αλλά και άλλες ισπανικές τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να επιστρέψουν δισ. ευρώ σε δανειολήπτες στεγαστικής πίστης. Είναι πολύ πιθανό, δηλαδή, να μπουν στεγαστικά δάνεια 516 δισ. ευρώ στο μικροσκόπιο των ισπανικών δικαστικών αρχών, σε μια περίοδο που οι ισπανικές τράπεζες καταβάλλουν προσπάθειες για να προστατεύσουν την κερδοφορία τους.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε τον Δεκέμβριο του 2016 πως ήταν υπερβολικά υψηλά τα επιτοκιακά περιθώρια σε στεγαστικά δάνεια μέχρι τον Μάιο του 2013, θέτοντας πλαφόν στην πτώση του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor. Παράλληλα, το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε ότι ήταν άκυρες κάποιες δαπάνες που επιβλήθηκαν από την Banco Bilbao Vizcaya Argentaria σε σύμβαση στεγαστικού δανείου.

Ετσι, δικηγόροι διεκδικούν τη μεταφορά των συμβολαιογραφικών δαπανών στην τράπεζα, με απώτερο στόχο την επιστροφή των χρημάτων αυτών στους δανειολήπτες. «Αν μου ανήκουν αυτά τα χρήματα, τότε τα θέλω πίσω», δήλωσε ένας δανειολήπτης στο Bloomberg, ο οποίος απαιτεί 3.000 ευρώ από την τράπεζά του, μέσω δικηγορικού γραφείου.

Η πρακτική άσκησης αγωγών εις βάρος των τραπεζών έχει διαδοθεί τόσο πολύ στην Ισπανία, που δικηγορικά γραφεία ανοίγουν γραφεία σε κεντρικά σημεία των πόλεων για να τους βρίσκουν εύκολα οι νέοι πελάτες τους, αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας, οι δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν εις βάρος των τραπεζών τις ανάγκασε να αυξήσουν τις προβλέψεις για νομικές δαπάνες κατά 1,9 δισ. ευρώ. Εκτιμά δε πως οι αποζημιώσεις ή επιστροφές χρημάτων σε δανειολήπτες μπορεί, τελικά, να φθάσουν τα 4 δισ. ευρώ. «Εχει προστεθεί ένας επιπλέον κίνδυνος για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς μια σειρά από δικαστικές αποφάσεις μπορεί να αυξήσει τις νομικές δαπάνες τους και να τις αναγκάσει να αναθεωρήσoυν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους», αναφέρει η Τράπεζα της Ισπανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή