ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόβοι ευρωπαϊκών αεροπορικών για την οδηγία Τραμπ

Φόβοι ευρωπαϊκών αεροπορικών για την οδηγία Τραμπ

Στον απόηχο των περιορισμών που επέβαλαν οι αμερικανικές αρχές για τη μεταφορά μεγάλων ηλεκτρονικών συσκευών στους επιβάτες οκτώ μουσουλμανικών χωρών κατά τη διάρκεια των πτήσεων προς τις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες εξετάζουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο επέκτασης της απαγόρευσης και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, ο γαλλικός αερομεταφορέας Air France-KLM Group και η γερμανική εταιρεία Lufthansa προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν την απαγόρευση που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ για την ελεύθερη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα απαγορευθεί η ελεύθερη χρήση και η μεταφορά ηλεκτρονικών συσκευών που ξεπερνούν σε όγκο το μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου, κάτι που αφορά όλους τους επιβάτες που ταξιδεύουν από τα αεροδρόμια της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τουρκίας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη για να αποτραπεί ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα με τη μεταφορά εκρηκτικού μηχανισμού που θα μπορούσε να έχει τοποθετηθεί στην μπαταρία της φορητής συσκευής. Σε δηλώσεις του, ο Ουλί Ζαντρό, εκπρόσωπος της εταιρείας Air France, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε επαφές με τους συνεργάτες μας και τις Αρχές, και προετοιμαζόμαστε για αυτό το ενδεχόμενο». Η Lufthansa από την πλευρά της εργάζεται ήδη πάνω σε διαφορετικά σενάρια προκειμένου να ανταποκριθεί άμεσα σε ενδεχόμενη επέκταση της απαγόρευσης μεταφοράς των ηλεκτρονικών συσκευών, επισημαίνει ο εκπρόσωπος της εταιρείας Χέλμουτ Τόλκσντορφ.

Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται στενά με αμερικανικούς αερομεταφορείς, καθώς η Air France συνεργάζεται στενά με την Delta Air Lines ενώ η Lufthanasa με τη United Continental Holdings. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε περαιτέρω δηλώσεις σχετικά με τον τρόπο που θα διαχειριστούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τα βασικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν είναι η παροχή της καλύτερης δυνατής ενημέρωσης σχετικά με τα νέα μέτρα, προκειμένου να μην προκληθεί αναστάτωση στο επιβατικό κοινό. Σε λειτουργικό επίπεδο, μεταξύ των προτάσεων που τίθενται επί τάπητος περιλαμβάνονται μέτρα για τη διακοπή του online check-in για τις πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να αναχωρούν οι πτήσεις προς τις ΗΠΑ από συγκεκριμένα σημεία.

Το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου και στις ευρωπαϊκές εταιρείες έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην Ευρώπη, καθώς, σε επιστολή που απέστειλαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι και στην υπουργό Μεταφορών Ελεν Τσάο των ΗΠΑ, υπογράμμισαν ότι είναι σημαντικό να έχουν κάποια ενημέρωση σε περίπτωση που υπάρξουν απειλές για τα αεροδρόμια των χωρών της Ε.Ε. Επίσης, σε γραπτή ανακοίνωσή τους ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Δημήτρης Αβραμόπουλος και η επίτροπος των Μεταφορών της Ε.Ε. Βιολέτα Μπουλκ ζήτησαν να γίνουν έκτακτες συνομιλίες με τις αμερικανικές αρχές προκειμένου να αξιολογήσουν από κοινού τους κινδύνους και να επεξεργαστούν κοινές λύσεις.