Αναθεώρησε προς τα πάνω η Ε.Ε. τις προβλέψεις της για Ευρωζώνη

Αναθεώρησε προς τα πάνω η Ε.Ε. τις προβλέψεις της για Ευρωζώνη

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πέμπτο έτος ανάκαμψης εισέρχεται η οικονομία της Ευρωζώνης, χάρη στις επιτυχημένες μακροοικονομικές πολιτικές που εφαρμόζει, στις νέες θέσεις εργασίας και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Ευνοείται, άλλωστε, από τη συγκριτικά χαμηλή ισοτιμία του ευρώ. Η μάλλον ευοίωνη αυτή εικόνα αναδύεται από τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εκτιμά πως από την κατά 1,8% αύξηση που σημείωσε το περασμένο έτος, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί φέτος κατά 1,7% και η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί εκ νέου στο 1,8% το 2018. Διαπιστώνει ότι η αβεβαιότητα για το ενδεχόμενο πολιτικών ανατροπών στην Ευρωζώνη δίνει σταδιακά τη θέση της σε ένα βελτιωμένα οικονομικό αίσθημα, που όμως δεν αντικατοπτρίζεται ακόμα στους οικονομικούς δείκτες. Ενώ όμως αμβλύνονται οι κίνδυνοι στο εσωτερικό, διαβλέπει όξυνση των κινδύνων από εξωτερικούς παράγοντες: η οικονομική και εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και το ενδεχόμενο άτακτης επιβράδυνσης της οικονομίας της Κίνας ή άλλων αναδυόμενων οικονομιών.

Παραδέχεται πως, παρά την αύξηση 1,4% που σημείωσε το περασμένο έτος η απασχόληση, η τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση ρίχνει βαριά τη σκιά της στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να μην αυξάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται δεν μπορούν να εξουδετερώσουν πλήρως τον αντίκτυπο από την προσωρινή άνοδο του πληθωρισμού, που πλήττει την αγοραστική δύναμη των ευρωπαϊκών νοικοκυριών. Οπως τονίζει, ο πληθωρισμός έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες, κυρίως εξαιτίας της ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου. Προβλέπει ότι από το ισχνό 0,2% στο σύνολο του 2016, ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί στο 1,6% το 2017 και θα επιβραδυνθεί εκ νέου στο 1,3% το 2018.

Ευελπιστεί ότι φέτος και του χρόνου θα αυξηθεί η απασχόληση κατά 1%, καθώς θα ενισχύεται η εγχώρια ζήτηση και μαζί με αυτή θα αυξάνονται ήπια οι μισθοί. Στους αρνητικούς παράγοντες που εμποδίζουν την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, η Κομισιόν αναφέρει τα υψηλά επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και τα επίμονα προβλήματα του τραπεζικού τομέα και των επιχειρήσεων που διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα τις επενδύσεις. Ευελπιστεί πως η επενδυτική δραστηριότητα θα ενισχυθεί, καθώς θα αυξάνονται η παγκόσμια ζήτηση και η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Είναι, άλλωστε, ευνοϊκές οι συνθήκες χρηματοδότησης και προωθούνται πρωτοβουλίες για τη στήριξη των επενδύσεων. Προεξοφλεί, ωστόσο, πως μόνον πολύ σταδιακά θα εξανεμισθεί ο αντίκτυπος της πολιτικής αβεβαιότητας στις επενδύσεις, ακόμα και όταν αυτή θα έχει εκλείψει μετά το τέλος των προσεχών εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική εικόνα της Ευρωζώνης, η Κομισιόν προεξοφλεί ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος θα παραμείνουν σε πτωτική πορεία: το 2018 το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 1,3% και το χρέος στο 89% του ΑΕΠ. Οι παράγοντες που θα μειώσουν το έλλειμμα θα είναι τα χαμηλά επιτόκια, τα εφάπαξ προσωρινά μέτρα και οι χαμηλοί μισθοί στον δημόσιο τομέα. Η μείωση του χρέους, άλλωστε, πρέπει να προκύψει από πρωτογενή πλεονάσματα, σταδιακή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, ελαφρά άνοδο του πληθωρισμού και χαμηλά επιτόκια.

Προειδοποιήσεις Μαρκ Κάρνεϊ για τις επιπτώσεις του Brexit

Αμετάβλητα στο 0,25% διατήρησε χθες τα επιτόκια της στερλίνας η Τράπεζα της Αγγλίας, που, διά του επικεφαλής της, Μαρκ Κάρνεϊ, προειδοποίησε τους Βρετανούς ότι η βρετανική οικονομία θα αποδυναμωθεί φέτος, λόγω Brexit. «Οι μισθοί δεν πρόκειται να ακολουθήσουν την ανοδική πορεία των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών», προέβλεψε ο κ. Κάρνεϊ, προεξοφλώντας ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να πλήττει τους καταναλωτές, ενώ οι επιπτώσεις του στην οικονομική ανάπτυξη αναγκάζουν την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η στερλίνα, που από την απόφαση για Brexit έχει χάσει περίπου το 1/5 της αξίας της, προκαλώντας εκτίναξη του πληθωρισμού της Βρετανίας στο 2,7%, υποχώρησε μετά την ομιλία Κάρνεϊ κατά 0,6%, στο 1,2864 δολάριο. Τα τελευταία στοιχεία φέρουν, άλλωστε, τη ζήτηση για ακίνητα στη Βρετανία να έχει υποχωρήσει τον Απρίλιο στα χαμηλά εννέα μηνών, ενώ οι τιμές των κατοικιών επιβραδύνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή