Με οριακά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με οριακά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική αβεβαιότητα που καλλιέργησε από την Τρίτη η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να απολύσει τον επικεφαλής του FBI οδήγησε τον δείκτη MSCI World Index στην πρώτη εβδομαδιαία υποχώρησή του μέσα στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Επικράτησε νευρικότητα σε πολλές αγορές, καθώς οι επενδυτές είχαν το βλέμμα στραμμένο στη σύνοδο του G7. Υπήρχε παράλληλα, όμως, ανησυχία σχετικά με τυχόν κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί μια κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κίνας. Κι αυτό γιατί η ρυθμιστική αρχή τραπεζών του Πεκίνου εξέδωσε στη διάρκεια της εβδομάδας προειδοποίηση σε έντονους τόνους για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι νέες πρακτικές των κινεζικών τραπεζών. Το κλίμα ήταν, αντιθέτως, θετικό για το δολάριο, που κινήθηκε ανοδικά και σημείωνε την καλύτερη εβδομάδα από την αρχή του έτους, καθώς οι αγορές αναμένουν ότι, μετά τη βελτίωση στην αμερικανική αγορά εργασίας και την ελαφρά επιτάχυνση του πληθωρισμού, η Federal Reserve θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο. Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη φαίνεται ότι τα χρηματιστήρια διατηρούν ακόμη τον αέρα της ανακούφισης που προκάλεσαν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και η απομάκρυνση της πολιτικής αβεβαιότητας. Οι δείκτες όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών έκλεισαν χθες με οριακά κέρδη, με τον Ftse 100 του Λονδίνου να κλείνει με άνοδο 0,66%, τον Xetra Dax της Φρανκφούρτης με άνοδο 0,47%, τον Cac 40 της Γαλλίας με άνοδο 0,41% και τον Ftse Mib με άνοδο 0,43%. Aπό την αρχή του χρόνου, η αγορά της Γαλλίας έχει καταγράψει συνολικά κέρδη 11%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, που από την αρχή του έτους έχει καταγράψει κέρδη άνω του 9%, έκλεισε χθες με κέρδη 0,3%, χάρη κυρίως στην άνοδο των εταιρειών τηλεπικοινωνιών και εταιρειών ΜΜΕ αλλά και των εταιρειών υπηρεσιών υγείας. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Vivendi, καθώς η μετοχή της έκανε άλμα 4,7% και η εταιρεία πρότεινε να αγοράσει μερίδιο του διαφημιστικού ομίλου Havas έναντι 2,36 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η κερδοφορία των επιχειρήσεων έχει ενισχυθεί κατά 20% στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, καταγράφοντας τα καλύτερα αποτελέσματα της τελευταίας δεκαετίας. Οι αποδόσεις των ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, υποχώρησαν από 1 έως 3 μονάδες βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή