Ο Τραμπ στο επίκεντρο του G7 στο Μπάρι

Ο Τραμπ στο επίκεντρο του G7 στο Μπάρι

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Οικονομικών ορισμένων από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου έχουν συγκεντρωθεί στο Μπάρι της Ιταλίας, για να διαβουλευθούν στο πλαίσιο της σύσκεψης του G7. H Ευρώπη, η Ιαπωνία και ο Καναδάς επιδιώκουν να αποκτήσουν πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τα σχέδια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Τα βασικά θέματα που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας στη σύσκεψη του G7, δηλαδή της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών, είναι η ανισότητα, οι διεθνείς φορολογικοί κανόνες, η κυβερνοασφάλεια και η διακοπή της χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να αντικρούσει τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι επικεφαλής των οικονομικών τις τελευταίες δεκαετίες για θέματα που αφορούν τον οικονομικό προστατευτισμό και την περιβαλλοντική αλλαγή.

Η νέα διοίκηση του κ. Τραμπ βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών κατά την είσοδό τους στον χώρο διεξαγωγής της σύσκεψης. «Χρειαζόμαστε ισχυρές τις ΗΠΑ, προκειμένου να οδηγήσουμε σε ασφαλή ύδατα την παγκόσμια οικονομία και την παγκόσμια πολιτική», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το μήνυμα που επιθυμεί να αποστείλει στον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν. Ο οικοδεσπότης της σύσκεψης του G7 και Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ-Κάρλο Παντοάν δήλωσε ότι το φορολογικό σχέδιο του Τραμπ για τη μείωση της εταιρικής φορολογίας είναι «αισιόδοξο», εκφράζοντας μάλιστα την επιθυμία να συζητήσει περαιτέρω επί του θέματος με τον Αμερικανό ομόλογό του κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης. Σε αντίστοιχη σύσκεψη του G20, που έγινε τον Μάρτιο στη Γερμανία, οι υπουργοί Οικονομικών παρέλειψαν να αναφερθούν στις παραδοσιακές δεσμεύσεις τους για τη διατήρηση του ελεύθερου παγκόσμιου εμπορίου, λόγω του εντεινόμενου οικονομικού προστατευτισμού που πρεσβεύουν οι ΗΠΑ. Ο κ. Μνούτσιν, ο οποίος δεν παρευρέθη στην έναρξη των εργασιών της συνόδου στο Μπάρι, όπου μίλησαν ακαδημαϊκοί για θέματα που αφορούν την ανισότητα και την ανάπτυξη, έφθασε λίγο αργότερα, εκφράζοντας στους δημοσιογράφους τον ενθουσιασμό του για τη νέα εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ. «Νομίζω ότι μάλλον χθες το βράδυ είδατε την ανακοίνωσή μας για τη συμφωνία με την Κίνα, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου των 100 ημερών. Συνεπώς, νομίζω ότι είμαι ικανοποιημένος από το πώς που κινούμαστε στον χώρο του εμπορίου». Δεδομένης της επίμονης του κ. Τραμπ στην πολιτική του οικονομικού προστατευτισμού, δεν θα υπάρξουν επίσημες συνομιλίες όσον αφορά το εμπόριο στη σύσκεψη στο Μπάρι, σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως θα επανέρχονταν στο συγκεκριμένο θέμα στο πλαίσιο των συζητήσεων. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί είπε στους δημοσιογράφους ότι ευελπιστεί ότι οι Αμερικανοί θα πάρουν μέρος στις συζητήσεις για το ελεύθερο εμπόριο, εμπλουτίζοντάς τες με τις απόψεις τους. «Μπορούμε να συζητήσουμε, να έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις, ωστόσο είμαστε στον ίδιο κόσμο και στο ίδιο καράβι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί. Το επίσημο ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών στο Μπάρι θα βασιστεί σε προειδοποιήσεις ενάντια στις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων, όπως συνέβη και στη σύσκεψη του G20 τον Μάρτιο. Πριν από τη σύσκεψη του G7, ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών και ανώτατοι αξιωματούχοι συζήτησαν για την παρατεταμένη κρίση στην Ελλάδα, προκειμένου να προετοιμαστούν για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Mαΐου σχετικά με την εκταμίευση της νέας δόσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή