Δεν σηκώνει κουβέντα για φοροελαφρύνσεις ο κ. Σόιμπλε

Δεν σηκώνει κουβέντα για φοροελαφρύνσεις ο κ. Σόιμπλε

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι στα γερμανικά δημόσια ταμεία εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν, μέσω της φορολογίας, πολύ περισσότερα χρήματα από τα προβλεπόμενα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας αντέκρουσε το αίτημα για υψηλότερες επενδύσεις ή μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προέβλεψε ότι τα φορολογικά έσοδα φέτος θα είναι αυξημένα κατά 7,9 δισ. ευρώ και κατά 54,1 δισ. ευρώ έως το 2021, συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του Νοεμβρίου, ενώ πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις για υποδομές έχουν διπλασιαστεί. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, τα πολύ αυξημένα φορολογικά έσοδα, που οφείλονται στην ευνοϊκή οικονομική συγκυρία, στο ρεκόρ απασχόλησης και στην αύξηση εισοδημάτων και εταιρικών κερδών, θα καταγραφούν στους δήμους και στα κρατίδια της Γερμανίας. Λίγους μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι θα υπάρξουν φορολογικές περικοπές σε ατομική βάση και σε νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι οποίες εκτιμώνται στα 15 δισ. ευρώ τον χρόνο – δηλαδή, όσες περικοπές είχε υποσχεθεί και νωρίτερα. Ο Γερμανός αξιωματούχος αιτιολόγησε τη θέση του για συγκράτηση των φοροελαφρύνσεων, διευκρινίζοντας ότι στις νέες προβλέψεις φορολογικών εσόδων δεν εμπεριέχονται οι πολυάριθμες επιβαρύνσεις των επομένων ετών. «Υπ’ αυτό το πρίσμα, είναι εφικτή η μείωση βαρών με μέτρο για τα κατώτερα και μεσαία εισοδήματα», τόνισε ο κ. Σόιμπλε. Σημειωτέον ότι το πρώτο τρίμηνο η γερμανική οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 0,6%, ο οποίος είναι και ο ταχύτερος μέσα σε έναν χρόνο. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να στηρίξει τις εκτιμήσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και της Κομισιόν ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη βρίσκεται σε θετικό έδαφος.

Κύμα αντιδράσεων

Η σκληρή στάση που τηρεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προκαλεί διαφωνίες μεταξύ των μελών του κόμματός του των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU).

Ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ τάχθηκε υπέρ των ελαφρύνσεων για τους πολίτες. «Εχουμε φορολογικά έσοδα-ρεκόρ και είναι δίκαιο να δώσουμε κάτι πίσω στους πολίτες», δήλωσε στην Bild. Ο Κάρστεν Λίνεμαν, Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής και επικεφαλής της ομάδας του κόμματος για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαφοροποιείται από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητώντας φοροελαφρύνσεις 30 δισ. ευρώ, δηλαδή διπλάσιες από τα σχεδιαζόμενες. Οπως αναφέρει η DW, αντιδράσεις εκφράζονται και στους κόλπους της αντιπολίτευσης. Ο Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων που επιζητούν να ξαναμπούν στη Βουλή, μίλησε στη Handelsblatt για «απληστία του κράτους, η οποία έχει λάβει χαρακτηριστικά κλεπτοκρατίας». Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς σκοπεύει, σε περίπτωση νίκης του, να δώσει «απόλυτη προτεραιότητα» στις επενδύσεις. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων επενδύσεων στην εκπαίδευση, στην οδοποιία και στην ψηφιοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή