Σαουδική Αραβία και Ρωσία συνεχίζουν τη μείωση παραγωγής πετρελαίου

Σαουδική Αραβία και Ρωσία συνεχίζουν τη μείωση παραγωγής πετρελαίου

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συμφώνησαν να παρατείνουν την εφαρμογή του προγράμματος μείωσης της παραγωγής πετρελαίου μέχρι τον Μάρτιο του 2018, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της προσφοράς πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών.

Ο επόμενος γύρος της μείωσης την παραγωγή πετρελαίου, θα υλοποιηθεί υπό τους ίδιους όρους με την υπάρχουσα συμφωνία, δήλωσαν οι υπουργοί Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, Χαλίντ αλ-Φαλίχ και Αλεξάντερ Νόβακ, σε κοινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, που εκδόθηκε μετά την ενημέρωση, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, προκειμένου να μειωθούν τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, στο μέσο επίπεδο της πενταετίας, ενώ εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι θα έχουν την υποστήριξη κι άλλων παραγωγών-χωρών για την παράταση εφαρμογής του προγράμματος μείωσης.

Το πρόγραμμα αυτό, που εφαρμόζεται σήμερα προβλέπει τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια, στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2017.

Αύξηση των τιμών

Τα νέα για τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών κατά 1,7% στις ασιατικές αγορές.

Συγκεκριμένα, οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης καταγράφηκαν στα 51,66 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 82 σεντς ή 1,6% από το τελευταίο κλείσιμο.

Αντίστοιχα, οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 82 σεντς ή 1,7% στα 48,67 δολάρια το βαρέλι, από την τελευταία συνεδρίαση.

Μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων

Τα παγκόσμια διαθέσιμα αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν κατά το 1/3 από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με σημερινή δήλωση στο Reuters, πηγής του ΟΠΕΚ.

Η μείωση αυτή των πετρελαϊκών αποθεμάτων αποτελεί πρακτική ένδειξη ότι το πρόγραμμα μείωσης της παραγωγής πετρελαίου που εφαρμόζουν οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία βοήθησε στην μείωση της υπερπροσφοράς του πετρελαίου, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή