Ανοδικά κινήθηκαν όλες οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν όλες οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νίκη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Αγκελα Μέρκελ στις τοπικές εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, παραδοσιακού οχυρού των Σοσιαλδημοκρατών, στάθηκε χθες καταλυτική για το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, που κινήθηκε ανοδικά, με τον δείκτη Xetra Dax να σημειώνει κέρδη από την αρχή της συνεδρίασης. Μεσολάβησε, όμως, η ανησυχία για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Κίνα αλλά και στις ΗΠΑ, καθώς τα τελευταία στοιχεία φέρουν τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο να επιβραδύνονται. Το αποτέλεσμα ήταν να κλείσει ο Dax με οριακή άνοδο 0,29%.

Την ίδια στιγμή, στο Λονδίνο οι τιμές των μετοχών κινούνταν ανοδικά, και ο δείκτης Ftse 100 έκλεισε το βράδυ με άνοδο 0,26%. Οι μετοχές ακολούθησαν την άνοδο που σημείωναν οι πετρελαϊκές και τα ορυχεία, αλλά και οι εταιρείες εμπορευμάτων μετά την κοινή δήλωση Σαουδικής Αραβίας – Μόσχας ότι είναι αναγκαία η εννεάμηνη παράταση στη συμφωνία μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου να περιορισθεί το πλεόνασμα «μαύρου χρυσού» στην παγκόσμια αγορά.

Οπως επισημαίνει το Reuters, οι διαπραγματευτές πετρελαίου εξεπλάγησαν από τον κατηγορηματικό τόνο της σχετικής ανακοίνωσης, μολονότι δεν είναι ακόμη βέβαιο κατά πόσον θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα όσες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες έχουν έως τώρα συμμετάσχει στη συμφωνία μείωσης της παραγωγής.

Οι τιμές του πετρελαίου αντέδρασαν άμεσα και σημείωσαν άνοδο. Το Brent κυμαινόταν χθες βράδυ στα 52,15 δολάρια το βαρέλι, αν και το αργό βρισκόταν το βράδυ πάλι σε επίπεδα κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι και συγκεκριμένα στα 49,20 δολάρια το βαρέλι. Αυτή η άνοδος συμπαρέσυρε τις πετρελαϊκές ΒΡ και Royal Dutch Shell αλλά και τις εταιρείες πρώτων υλών και ορυχείων Anglo American, Glencore και BHP Billiton.

Παράλληλα, όμως, η αγορά του Λονδίνου έλαβε ανοδική ώθηση από την εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, την Sophos, που ενισχύθηκε σημαντικά, καθώς είχε προηγηθεί η επίθεση κακόβουλου λογισμικού στα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών ανά τον κόσμο.

Στο γενικότερο κλίμα ευφορίας που επικράτησε, έκλεισαν με άνοδο όλες οι ευρωπαϊκές αγορές με τον δείκτη Cac 40 της Γαλλίας να κλείνει με κέρδη 0,22%, τον Ftse Mib του Μιλάνου με άνοδο 0,6% και τον Ιbex 35 της Μαδρίτης με άνοδο 0,56%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή