Κομισιόν κατά Ιταλίας για ρύπους της Fiat

Κομισιόν κατά Ιταλίας για ρύπους της Fiat

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπαίνει η Ιταλία, με αφορμή την εμπλοκή της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat Chrysler στο πολύκροτο σκάνδαλο εκπομπής ρύπων, στον απόηχο της υπόθεσης dieselgate για το οποίο έχει κατηγορηθεί ο γερμανικός κολοσσός Volkswagen. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν κίνησε χθες νομική δράση εναντίον της Ιταλίας, διότι απέτυχε να απαντήσει στους ισχυρισμούς για εξαπάτηση των δοκιμών εκπομπής ρύπων από την ιταλική Fiat Chrysler, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η Κομισιόν καλεί τις ιταλικές αρχές να δώσουν απαντήσεις για τις κατηγορίες που θέλουν την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία να έχει αναπτύξει λογισμικό το οποίο ούτε πληρούσε τις προδιαγραφές ούτε κινούνταν στο πλαίσιο της νομιμότητας. Η Ρώμη έχει στη διάθεσή της δύο μήνες για να απαντήσει στις Βρυξέλλες, και σε περίπτωση που οι επεξηγήσεις δεν θεωρηθούν επαρκείς, τότε η χώρα κινδυνεύει να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Γερμανικές καταγγελίες

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Μεταφορών Γκραζιάνο Ντέλριο, η Ιταλία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναβάλει τη νομική διαδικασία που έχει κινήσει εναντίον της για το σκάνδαλο παραποίησης εκπομπής ρύπων στο οποίο έχει εμπλακεί η Fiat Chrysler. Οι καταγγελίες εναντίον της Ρώμης υπεβλήθησαν από τη Γερμανία, η οποία κατηγόρησε τη Fiat Chrysler ότι χρησιμοποιούσε παράνομο μηχανισμό ελέγχου εκπομπών ρύπων στα μοντέλα της Fiat 500X, Fiat Doblo, Jeep Renegade. Ανώτατοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ενόχλησή τους για περιπτώσεις στις οποίες οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. συνωμοτούν με τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινήθηκε νομικά εναντίον 5 χωρών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Γερμανία, η Ισπανία και η Βρετανία, για την αδυναμία τους να ελέγξουν επαρκώς τις μεγάλες εταιρείες αυτοκινητοβιομηχανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή