ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμο 110 εκατ. ευρώ από Κομισιόν σε Facebook

Πρόστιμο 110 εκατ. ευρώ από Κομισιόν σε Facebook

Πρόστιμο ύψους 110 εκατ. ευρώ επέβαλε χθες η Κομισιόν στην αμερικανική εταιρεία Facebook για παραπλάνηση των κανονιστικών αρχών το 2014.

Το πρόστιμο αφορά στην εξαγορά της εταιρείας WhatsApp από τη Facebook. Η Κομισιόν δεν αίρει την έγκριση της εξαγοράς (έναντι 22 δισ. δολαρίων), κρίνοντας πως «οι λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες που είχε δώσει η Facebook δεν είχαν επίπτωση στο αποτέλεσμα της εγκριτικής απόφασης», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου.

Ωστόσο, με το πρόστιμο στη Facebook «στέλνεται σαφές μήνυμα σε εταιρείες ότι πρέπει να συμμορφώνονται με όλες τις πτυχές των ευρωπαϊκών κανόνων περί συγχωνεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να δίνουν σωστές πληροφορίες», είπε η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Μιλώντας στο Βουκουρέστι, η κ. Βεστάγκερ πρόσθεσε ότι το γεγονός πως η Facebook συνεργάστηκε με την Κομισιόν οδήγησε στη μείωση του προστίμου. Η Facebook βρέθηκε στο στόχαστρο της Κομισιόν όταν είχε ανακοινώσει τον περασμένο Αύγουστο πως θα αντλήσει στοιχεία από την υπηρεσία αποστολής μηνυμάτων WhatsApp και θα τα μεταφέρει στις διαφημιστικές πλατφόρμες στο Facebook και στο Instagram.

To 2014 η Facebook είχε διαβεβαιώσει την Κομισιόν πως δεν μπορεί να συνδυάσει στοιχεία από το WhatsApp με άλλες υπηρεσίες.

Εκπρόσωπος Τύπου της Facebook δήλωσε χθες πως η εταιρεία «ενήργησε καλή τη πίστει» και τις επαφές που είχε με την Επιτροπή. «Τα λάθη που κάναμε το 2014 δεν ήταν εκ προθέσεως και η επιτροπή επιβεβαίωσε πως δεν επηρέασαν τη διαδικασία ελέγχου της συγχώνευσης».